Lutfi Haziri

Institucionalisti

Partia të cilën Lutfi Haziri nuk e braktisi kurrë, LDK-ja veten e quan institucionaliste, ndërsa institucionalist mund të konsiderohet edhe kandidati i saj për kryetar të Gjilanit, pavarësisht nëse subjekti i tij politik është në pozitë, a opozitë.

Kandidati i partisë më të madhe opozitare drejtoi një herë Gjilanin, gjatë viteve 2000-2004, derisa menjëherë pas luftës në qeverinë e përkohshme ishte nënkryetar i komunës. Në vitin 2004 ishte edhe zëvendëskryeministër dhe ministër i Administrimit të Pushtetit Lokal.

Haziri themeloi dhe drejtoi Asociacionin e Komunave të Kosovës në periudhën 2004-2008.

Kundërshtarët ia varin në qafë si peshë të kryqit, nisjen e procesit të decentralizimit në vitin 2004. Haziri decentralizimin e konsideron të nevojshëm, por jo në mënyrën si devijoi në Kosovë, duke krijuar komuna të reja, thuajse të një etnie.

Pozitat publike të Hazirit nuk përfundojnë me kaq. Ai drejtoi Ministrinë e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, nga qershori në tetor 2010, ndërsa ishte shef i Grupit Parlamentar të LDK-së prej 2008-ës deri në 2010-ën.

Por Haziri krye në vete dhe pa pyetur bashkëpartiakët që nga viti 2011 kërkoi që vendit t’i kthehen kufijtë e vitit 1956, kur sipas tij Presheva, Medvegja e Bujanovci ishin pjesë e Kosvës, ndërsa Serbia shtrihej deri në Leposaviq dhe disa fshatra të komunës së Zubin Potokut.

Haziri mendon se kthimi i kufijve të viteve gjshtëdhjetë mund të bëhet me dialog dhe një gjë e tillë do t’u jepte fund problemeve serbo-shqiptare.

Njeriu që hyri në politikë si nëntëmbëdhjetëvjeçar, me flokë të gjatë, imazh prej rokeri e ëndrra të mëdha, thotë se politika ka realizuar ëndrrën më të madhe të tij dhe kosovarëve-pavarësinë.

Por për të edhe Haziri si të tjerët u desh të vuaj. Ai ishte pjesë e organizimeve për ushtrime ushtarake në Shqipëri, të drejtuara nga Ministria e Mbrojtjes së qeverisë Bukoshi në ekzil, të papranuar ndërkombëtarisht.

Për këtë u burgos nga tetori i ’98-ës deri në gusht të ’99-ës. Ai mban kujtime të mira nga kontaktet personale me kryetarin historik të Kosovës dhe LDK-së Ibrahim Rugovën, që vdiq në vitin 2006.

Kur flet për media më 2009, Haziri tha se Rugova gjatë një vizite në Gjilan i ka kërkuar atij që ta ketë edhe një djalë.

Atëherë, bashkëshortja e tij dhe Haziri, po prisnin fëmijën e tyre të tretë që ishte vajzë, si dy fëmijët e tyre të parë.

Haziri kujton që Rugova t’i ketë thënë se të duhet edhe një djalë, pasi je nga Karadaku, e njerëzve të tillë u duhen djemtë.

Kandidati i LDK-së për Gjilanin sot e ka djalin e quajtur Lum që ndonjëherë e merr edhe nëpër aktivitetet që zhvillon. Lumi është përmbushje e amanetit të Ibrahim Rugovës, “babait” të tij politik.

Duke mbajtur postin e deputetit, ai synon që edhe një herë “të zbresë” në Gjilan, për ta “rrëzuar qeverisjen aziatike dhe me stupca të PDK-së”, siç e quajti udhëheqjen e komunës nga partia që drejton edhe vendin.

Haziri e do politikën, por i urren kravatat që duhet t’i mbajë me rroba zyrtare, ndërsa bashkëshortja e tij shton se “në shtëpinë tonë më shumë dëgjohet muzikë sesa politikë”.

Gruaja e politikanit me përvojë 23 vjeçare, është këngëtarja Mirvete Berisha.

Në jetën bashkëshortore ai dhe ajo kanë emra përkëdhelës, por edhe shpotitës për njëri-tjetrin.

“Mua më tepër më thërret Mike, ka raste edhe e dashur, por edhe mami. Kur më thërret mami unë ia kthej borxhin dhe i them ku je babi”, tregon Mirvetja.

Sipas Mirvetes, Haziri preferon të hajë rizoto me këmbë të bretkosës, ndërsa më tepër i pëlqen ta servojë, sesa ta përgatisë ushqimin.

Edhe pse ka qenë në haxhillëk, në vendet islame, pija e tij e preferuar është rakia e kumbullës.

Ushqimi: rizoto me mish pule, me krahë bretkose dhe fruta deti

Pija: raki e kumbullës

Sporti: Futboll, ekipi Arsenali Adhurues : i orave dhe rrobave sportive

Pseudonimi: Zijash

01 Nëntor 2013 - 19:11

LDK 01/11/2013 - 19:11
NDËRVEPRIMI0
Prishtina Insight

Lutfi Haziri

by Gazeta JNK
NA NDIQNI

Send this to a friend