Ilustrim

Sipas studimit, adoleshentët e varur nga TikTok kanë një deficit të memories së punës

 

Një studim i kryer mes adoleshentëve përdorues të TikTok zbuloi se ata që treguan varësi nga aplikacioni kishin rezultate më të këqija kur mbanin mend një sërë numrash.

Gjetjet, të publikuara në Revistën Ndërkombëtare të Kërkimeve të Mjedisit dhe Shëndetit Publik, sugjerojnë më tej se ky deficit i memories së punës është pjesërisht për shkak të rritjes së depresionit dhe ankthit.

Kujtesa e punës, ose kujtesa operative, mund të përkufizohet si një grup procesesh që na lejon të ruajmë dhe manipulojmë të dhëna të përkohshme dhe të kryejmë aktivitete komplekse njohëse si të kuptuarit e gjuhës, leximi, të mësuarit dhe arsyetimi. RAM është një lloj memorie afatshkurtër.

Ndërsa telefonat inteligjentë dhe rrjetet sociale kanë pushtuar botën, psikologët kanë filluar të diskutojnë për efektet e varësisë nga telefonat e mençur në shëndetin mendor.

Autorët e studimit, Peng Sha dhe Xayu Dong, sugjerojnë në punën e tyre se përdorimi problematik i telefonave inteligjentë në fakt mund të dobësojë kujtesën e punës. Sha dhe Dong pyetën veten nëse kjo mungesë e kujtesës së punës mund të lidhet me rritjen e shkallës së depresionit dhe ankthit midis përdoruesve të pasionuar të mediave sociale. Në mënyrë domethënëse, një numër i madh kërkimesh sugjerojnë se depresioni dhe ankthi mund të ndikojnë në kapacitetin e kujtesës së punës.

Studiuesit e fokusuan studimin e tyre në përdorimin problematik të TikTok, një aplikacion social kinez që ka 1.5 miliardë përdorues në mbarë botën. Studimi përfshiu 3036 nxënës të shkollave të mesme në Kinë, të cilët thanë se përdorin rregullisht TikTok.

Studiuesit fillimisht matën se sa shumë studentët përdorin TikTok dhe si ndikon ai në jetën e tyre. Më pas nxënësit bënë teste që matën kujtesën e tyre të punës. Ata që përdorën më shumë TikTok treguan rezultate më të këqija në testet e memories së punës, por gjithashtu rritën nivelet e depresionit dhe ankthit.

Në të gjitha situatat, depresioni, ankthi, stresi dhe deficitet e kujtesës së punës ishin të lidhura ngushtë me rritjen e përdorimit të TikTok. Sidoqoftë, ky studim trajtoi vetëm TikTok dhe është e mundur që rezultatet do të ishin të ngjashme nëse do të ishte përfshirë ndonjë platformë tjetër sociale.

Megjithatë, ajo që e veçon TikTok nga të tjerët është fakti që aplikacioni është krijuar në mënyrë që përmbajtja të jetë shumë e shkurtër, në mënyrë që përdorimi i këtij aplikacioni të kërkojë sa më pak vëmendje. Studiuesit thonë se do të vazhdojnë të studiojnë këtë çështje dhe se do të nevojiten studime shtesë për të përcaktuar rezultatet në mënyrë të padiskutueshme. /Telegrafi/