Kina shkatërroi me dinamit edhe një kishë të madhe ungjillore

Zyrtarët policorë të Kinës shkatërruan një nga kishat më të mëdha ungjillore këtë javë, duke përdorur makineri të rënda dhe dinamit për të rrënuar ndërtesën ku kryenin ritualet më shumë se 50.000 të krishterë, raporton New York Times.

Kisha e Artë e Shandanit në Shanxi është një nga të paktën dy kisha të krishtera të shkatërruara nga autoritetet në javët e fundit, pjesë e asaj që kritikët e përshkruajnë si një përpjekje kombëtare për të rregulluar jetën shpirtërore në Kinë.

Sipas presidentit Xi Jinping, qeveria ka shkatërruar kisha si pjesë e një fushate që reflekton frikën e gjatë të Partisë Komuniste se krishterimi përbën një kërcënim për autoritetin e partisë.

Gazeta Global Times përshkroi shkatërrimin e ndërtesës si pjesë e një “fushate gjithëpërfshirëse për të hequr ndërtesat ilegale” dhe citoi një zyrtar të paidentifikuar të thoshte se kisha ishte ndërtuar fshehurazi dhe pa leje dhe fillimisht ishte maskuar si një depo.

Anëtarët e kishës gjigante kanë luftuar më parë me autoritetet, duke përfshirë edhe në vitin 2009 kur policia konfiskoi Biblat dhe burgosi ​​disa udhëheqës të kongregacionit.

Të martën, zyrtarët e Policisë së Armatosur të Popullit, që është një organizatë paraushtarake shtetërore, shpërthyen eksplozivë në shenjtoren nëntokësore të kishës dhe shkatërruan pjesën tjetër të ndërtesës, sipas ChinaAid , një grup amerikan që monitoron lirinë fetare në Kinë.

“Përndjekja e përsëritur e Kishës së Artë të Lampstandit tregon se qeveria kineze nuk ka respekt për lirinë fetare apo të drejtat e njeriut”, tha Bob Fu, themeluesi i grupit.

ChinaAid raporton se ndërtesa u ndërtua nga ungjilltarët e martuar Wang Xiaoguang dhe Yang Rongli me rreth 3 milionë dollarë në kontributet e të krishterëve lokalë, por që kurrë nuk ishte regjistruar tek autoritetet.

Zyrtarisht, qytetarët kinezë janë të lirë të praktikojnë fenë, por që qeveria kontrollon jetën shpirtërore dhe në disa raste ndalon grupe të caktuara, si Falun Gong.

Më 27 dhjetor, autoritetet gjithashtu shkatërruan një kishë katolike në jugperëndim të krahinës e Shanx-it, duke shkatërruar një altar dhe konfiskimin e rrobave fetare, sipas ChinaAid.

Më shumë se 60 milionë të krishterë jetojnë në Kinë, të paktën gjysma e të cilëve kryejnë ritet fetare në kisha të paregjistruara.