Studimi: Më shumë se 1.8 milionë baktere fshihen në frigorifer

Nëse nuk pastrohen dhe mirëmbahen siç duhet, frigoriferët mund të bëhen një terren për baktere të dëmshme.

Sipas një studimi të fundit të kryer nga Departamenti Amerikan i Bujqësisë, frigoriferi mesatar përmban 1.8 milionë njësi bakteriale për inç katror, ku bakteret më të zakonshme të gjetura janë Escherichia coli (E. coli) dhe salmonela.

Këto baktere mund të shkaktojnë helmim nga ushqimi dhe sëmundje të tjera dhe shpesh përhapen përmes kontaminimit.

Pikat më të pista në frigorifer janë sirtarët e perimeve dhe mishit, si dhe raftet ku mbahen produktet e qumështit. 

Listeria monocytogenes

Listeria monocytogenes mund të shkaktojë një sëmundje serioze të ngjashme me gripin, veçanërisht te gratë shtatzëna, të porsalindurit dhe njerëzit me sistem imunitar të dobësuar.

Gjendet zakonisht në mishin e papërpunuar, shpendët dhe ushqimet e detit, si dhe në produktet e qumështit të papasterizuara. Në frigoriferë, Listeria monocytogenes mund të gjendet në sipërfaqet e mishit të papërpunuar dhe shpendëve, si dhe në perimet e palara.

Ruajtja e mishit të papërpunuar dhe shpendëve në raftin e poshtëm dhe në enë hermetike mund ta parandalojë çdo ndotje të kryqëzuar. Larja e frutave dhe perimeve para se t’i ruani në frigorifer mund ta parandalojë gjithashtu përhapjen e listeria monocytogenes.

Salmonella

Salmonela zakonisht gjendet në shpendët e papërpunuara, vezët dhe mishin dhe mund të shkaktojë simptoma të tilla si diarre, dhimbje barku dhe ethe.

Në frigoriferë, salmonela mund të gjendet në sipërfaqet e shpendëve dhe vezëve të papërpunuara, si dhe në perimet e palara.

Escherichia coli (E. coli)

E. coli është një lloj bakteri që gjendet zakonisht në zorrët e njerëzve dhe kafshëve. Ndërkohë që shumica e shtameve të E. coli janë të padëmshme, disa mund të shkaktojnë sëmundje serioze, të tilla si diarre, dhimbje barku dhe të vjella.

Në frigoriferë, E. coli mund të gjendet në sipërfaqet e mishit të papërpunuar dhe shpendëve, si dhe në perimet e palara.

Mishi duhet të ruhet veçmas për ta parandaluar përhapjen e E. coli, dhe çdo vegël ose sipërfaqe që bie në kontakt me mishin e papërpunuar ose shpendët duhet të lahet me ujë të nxehtë dhe me sapun.

Bacillus cereus

Bacillus cereus mund të shkaktojë helmim nga ushqimi dhe zakonisht gjendet në oriz, makarona dhe ushqime të tjera me niseshte.

Në frigoriferë, më së shpeshti gjendet në oriz ose makarona të gatuara të mbetura që nuk janë të freskëta dhe janë ruajtur për disa ditë.

Ngrohja e plotë e mbeturinave të orizit ose makaronave mund të ndihmojë në vrasjen e çdo bakteri që mund të jetë i pranishëm, por nëse planifikoni ta hani atë të ftohtë, bëjeni këtë brenda dy ditësh për ta parandaluar sëmundjen.

Enterobacter cloacae

Enterobacter cloacae mund të shkaktojë infeksione në traktin urinar, sistemin e frymëmarrjes dhe qarkullimin e gjakut.

Në frigoriferë, mund të gjendet në perime të papërpunuara, veçanërisht në marule.

Për ta parandaluar përhapjen e Enterobacter cloacae, është e rëndësishme që të lani mirë të gjitha perimet përpara se t’i ruani në frigorifer. Për më tepër, rekomandohet të ruani marule dhe zarzavate të tjera me gjethe në një enë të veçantë nga mishi i papërpunuar ose shpendët për ta parandaluar ndotjen e kryqëzuar.

Aeromonas hydrophila

Aeromonas hydrophila është një lloj bakteri që mund të shkaktojë diarre, të vjella dhe simptoma të tjera gastrointestinale.

Në frigoriferë, mund të gjendet në ushqim deti të papërpunuar, veçanërisht në peshk.

Për ta parandaluar përhapjen e Aeromonas hydrophila në frigoriferë, është e rëndësishme t’i ruani ushqimet e detit të papërpunuara në raftin e poshtëm të frigoriferit për të parandaluar që lëngjet të pikojnë mbi ushqime të tjera.

Ushqimet e papërpunuara të detit gjithashtu duhet të gatuhen plotësisht para konsumimit.

Si rriten bakteret në frigorifer?

Bakteret rriten më mirë në temperaturat midis 4.4 dhe 60 gradë Celsius, që do të thotë se është me rëndësi ta mbani frigoriferin tuaj në temperaturën e duhur, e cila është 4.4 gradë Celsius ose më poshtë.

Nëse temperatura në frigoriferin tonë është shumë e ngrohtë, bakteret mund të rriten shpejt, duke çuar në prishje dhe potencial për sëmundje.

Një faktor tjetër që kontribuon në rritjen e baktereve në frigoriferë është lagështia. Bakteret lulëzojnë në mjedise me lagështi, prandaj është e rëndësishme t’i mbajmë frigoriferët tanë të thatë. Kjo mund të bëhet duke fshirë çdo derdhje ose kondensim që grumbullohet në frigorifer.

Për më tepër, është e rëndësishme të ruani ushqimin në enë hermetike për ta parandaluar akumulimin e lagështirës në ushqim.

Mbajtja e frigoriferit tuaj të sigurt

Hapi i parë është pastrimi rregullisht nga brenda dhe nga jashtë i frigoriferit. Kjo përfshin heqjen e të gjithë artikujve ushqimorë dhe pastrimin e rafteve, sirtarëve dhe mureve me ujë të nxehtë dhe me sapun. Sigurohuni që ta shpëlani me ujë të pastër dhe ta thani mirë përpara se të zëvendësoni ushqimin.

Është gjithashtu e rëndësishme që t’i kontrolloni rregullisht datat e skadencës së artikujve ushqimorë dhe të hidhni ato që janë dëmtuar. Kjo jo vetëm që do ta parandalojë përhapjen e baktereve, por gjithashtu do të sigurojë që ne po konsumojmë ushqim të freskët dhe të sigurt.

Një tjetër faktor kyç për ta mbajtur një frigorifer të pastër është ruajtja e duhur e ushqimit. Mishi i papërpunuar duhet të ruhet në raftin e poshtëm, në një enë të mbyllur fort për ta parandaluar rrjedhjen e lëngjeve.

Frutat dhe perimet duhet të ruhen veçmas nga mishi, pasi ato mund të kontaminohen lehtësisht, dhe mbetjet duhet të ruhen në enë hermetike dhe të hahen brenda pak ditësh./Daily Mail

Përgatiti: Nuhi Shala