Këto janë tri mashtrimet më të zakonshme në WhatsApp

Nga vegzat e rreme në WhatsApp Gold, këto janë mashtrimet më të zakonshme që hakerët përpiqen të depërtojnë në smartfonin tuaj përmes WhatsApp

WhatsApp në fillim të vitit 2022 është përplot me mashtrime, por disa prej tyre i takojmë aq shpesh sa mund të bëjmë një udhëzues për to. Kushtojini vëmendje nëse ato përpiqen t’ju tërheqin në këto gracka dhe reagoni siç duhet – duke i fshirë ato.

Kodi për WhatsApp me gjashtë shifra – të cilin nuk e prisnit

Nëse pranoni një mesazh me një kod gjashtëshifror WhatsApp që nuk e prisnit, shanset janë që dikush po përpiqet t’ju mashtrojë. Ky është kodi që ju nevojitet nëse jeni duke punuar në një llogari të re ose nëse jeni duke u identifikuar në një ekzistuese nga një pajisje e re. Nëse nuk keni paraqitur një kërkesë për qasje, ky mesazh vjen nga një mashtrues që dëshiron të vjedhë llogarinë tuaj.

Në fazën e dytë të mashtrimit, nëse keni hasur në të parën, do të pranoni një mesazh WhatsApp që ju dërgon një mik që ju kërkon një kod gjashtëshifror. Nëse e keni pranuar këtë mesazh, do të thotë që llogaria juaj tashmë është vjedhur.

Nëse i dërgoni aksidentalisht një kod me gjashtë shifra një mashtruesi, ai mund të kontaktojë me të gjithë miqtë, familjen dhe kontaktet tuaja dhe të pretendojë se jeni ju. Mashtruesit gjithashtu do të jenë në gjendje të futen në të gjitha bisedat në grup ku mund të verifikojnë informacionin tuaj privat dhe më në fund – të përpiqen të joshin viktimat e tjera në të njëjtën mënyrë që e ka bërë me ju. Ata madje mund të kërkojnë para nga kontaktet tuaja, duke pretenduar se janë në vështirësi financiare.

WhatsApp Gold

WhatsApp Gold është një mashtrim i njohur që synon ti joshë përdoruesit të shkarkojnë një version ‘special’ të WhatsApp të përdorur nga njerëz të famshëm, i cili ka një sërë veçorish të veçanta. Ky mashtrim u shfaq për herë të parë në vitin 2016 dhe kthehet në skenë herë pas here – për herë të fundit është parë në vitin 2020.

Me koronavirusin prezent në mbarë botën e që një grup njerëzish janë mësuar të përdorin më shumë WhatsApp, gjëra të tilla janë të pritshme, por si në rastin e mësipërm, gjëja më e mirë që mund të bëni është ta fshini mesazhin. Sipas atyre që kanë pranuar mesazhin, gjithçka fillon me një mesazh që reklamon një version special të WhatsApp.

Ai përmban një lidhje me WhatsApp Gold që do t’ju dërgojë në një shportë malware dhe do të rezultojë në një pajisje të bllokuar ose vjedhje të informacionit personal. Përdoruesit e rrjeteve sociale kujtojnë se WhatsApp Gold u shfaq në videon ‘Dance of the Pope’ në të cilën përpiqet t‘i bindë përdoruesit të klikojnë në vegëz. Arsyeja pse njerëzit bien pas këtij truku është mungesa e të kuptuarit të përditësimeve të softuerit. WhatsApp përmirëson aplikacionin e tij gjatë gjithë kohës, por kompania është gjithashtu shumë e qartë se kur funksionon, që do të thotë se, nëse do të kishte, do të dëgjonit për WhatsApp Gold nga WhatsApp shumë përpara se lidhja për instalimin e tij të arrinte në xhepin tuaj.

Si rregull i artë, përmendim se të gjitha përmirësimet për WhatsApp bëhen përmes dyqanit zyrtar, ose Play Store ose App Store. Çdo gjë tjetër, pa përjashtim, është një përpjekje për mashtrim.

Kuponë nga supermarketi

Mashtruesit, në varësi të rajonit, shumë shpesh pëlqejnë të dërgojnë mesazhe me kupona të rremë, në të cilat klikimi në vegëz siguron një zbritje ose të drejtën për një kupon dhuratë të vlefshme.

Fakti është se situata të tilla thjesht nuk ekzistojnë – supermarketet nuk u shpërndajnë kupona njerëzve të rastësishëm, veçanërisht përmes mesazheve WhatsApp. Mesazhet e kuponave janë gjithashtu plot me gabime drejtshkrimore dhe vegza të çuditshme, ndaj kini kujdes që të mos bini pas tyre.

Si të mbrohemi?

Përgjigja për këtë pyetje është e thjeshtë: mos i jepni askujt kode sigurie, fjalëkalime apo PIN – as anëtarëve të familjes. Kini kujdes edhe për mesazhet që ju kërkojnë para. Thirrni një mik dhe sigurohuni që ai të jetë vërtet përgjegjës. Së fundi, sigurohuni që të regjistroheni në dy hapa.