Amazon me numër rekord zjarresh

Pyjet e Amazon të Brazilit po përballen me një numër rekord zjarresh këtë vit, sipas të dhënave të reja nga Agjencia e Hulumtimit Hapësinor të Brazilit, raporton BBC.

Agjencia e Hulumtimit Hapësinor ​​tha se kishte pasur një rritje prej 83 për qind  në të njëjtën periudhë në 2018.

Pyjet Amazon janë një dyqan karboni që ngadalësojnë ritmin e ngrohjes globale e po ashtu, pyjet Amazon strehojnë rreth tre milionë lloje bimësh dhe kafshë dhe një milion njerëz indigjenë.

Zjarri ka ardhur disa javë pasi Presidenti Jair Bolsonaro shkarkoi kreun e agjencisë mbi të dhënat e tij për shpyllëzimin e Amazon.

Konservatorët kanë fajësuar Bolsonaro për gjendjen e vështirë të Amazonës, duke thënë se ai ka inkurajuar prerësit dhe fermerët të pastrojnë tokën, dhe shkencëtarët thonë se pylli Amazon ka pësuar humbje me një shpejtësi të përshpejtuar që kur ai mori detyrën në janar.

Ndërkohë, agjencia hapësinore amerikane NASA tha se aktiviteti i përgjithshëm i zjarrit në pellgun e Amazonës ishte pak më i ulët se mesatarja këtë vit.

Pse ka zjarre në Amazon?

Zjarret shpesh ndodhin në sezonin e thatë në Brazil, por ato gjithashtu fillohen me qëllim në përpjekjet për të shpyllëzuar tokat në mënyrë të paligjshme për bagëtitë.

Agjencia e Hulumtimit Hapësinor tha se kishte zbuluar më shumë se 74 mijë zjarre midis janarit dhe gushtit – numri më i madh që nga regjistrimet filloi në 2013. Agjencia tha se kishte vërejtur më shumë se 9 mijë 500 zjarre pyjore që nga e enjtja, kryesisht në rajonin e Amazonës.

Në krahasim, ka pak më shumë se 40 mijë në të njëjtën periudhë të vitit 2018. Sidoqoftë, viti më i keq ishte viti 2016, me më shumë se 68 mijë zjarre në atë periudhë.

Përgatiti: Drenushë Ramadani