Studimi: Foshnjat e shfaqin shijen për art që në muajin e katërt

Shija në art zhvillohet që në moshë shumë të hershme, është përfundimi i një studimi që zbuloi se foshnjat deri në katër muajsh shfaqin prirje artistike.

Psikologët nga Universiteti i Surrey treguan piktura të të rriturve dhe foshnjave nga piktori i famshëm holandez Vincent Van Gogh.

Doli se të dy grupet preferonin të njëjtat piktura, ku më të njohurat ishin Kërcelli i Misrit të Gjelbër të vitit 1888.

Ekipi nga Sussex Baby Lab në Universitetin Britanik zbuloi gjithashtu se të porsalindurit pëlqejnë fotografitë që kanë më shumë skaj, si ato me gjethe ose degë dhe me vija dredha-dredha.

Në gjetjet e publikuara në Journal of Vision, shkencëtarët thanë se preferencat artistike zënë rrënjë që në moshë të re.

Autori kryesor Philip McAdams tha se është magjepsëse që foshnjat reagojnë ndaj elementeve bazë të fotografive si skajet dhe ngjyrat, dhe se këto veti mund të japin një pjesë të madhe të përgjigjes se pse foshnjave dhe të rriturve njësoj, u pëlqejnë disa vepra arti.

Hulumtimi ynë gjithashtu duket se ka identifikuar tipare të estetikës së të rriturve që mund të gjurmohen në preferencat shqisore të fëmijërisë. Gjetjet tona tregojnë se sistemet vizuale dhe preferencat e fëmijëve janë më të sofistikuara sesa mendohet zakonisht.

Studimi u krye me 25 foshnja, të moshës nga katër deri në tetë muaj dhe 25 të rritur.

Foshnjat u ulën në prehrin e prindërve të tyre, ndërsa 40 piktura, duke përfshirë atë të Van Gogh-ut, iu shfaqën atyre në një tabletë.

Të rriturve iu treguan të njëjtat punime dhe u pyetën se cilën nga të dyja u duken më të këndshme.

Regjistrimet tregojnë se fëmijët shikonin më gjatë peizazhet e Van Gogh-ut, të cilat preferoheshin edhe nga të rriturit.

Studiuesit gjetën gjithashtu dallime midis shijeve të më të rinjve dhe të rriturve. Foshnjat preferojnë fotot me më shumë skaje dhe linja të lakuara, gjë që nuk është e preferuara e të rriturve.

Profesor Anna Franklin, udhëheqësi i Sussex Color Group dhe themelues i Sussex Baby Lab, një nga autorët kryesorë të punimit, tha se ishin të habitur se si foshnjat e vogla reaguan ndaj artit.

Edhe pse shikimi i tyre është shumë i paqartë, hulumtimi ynë tregon se nga muaji i katërt, foshnjat mund të shohin mjaft mirë për të parë disa foto më gjatë se të tjerat dhe se ato mund të ruajnë vëmendjen në shumë detaje artistike./Dnevnik.hr

Përgatiti: Nuhi Shala