Shkencëtarët zbulojnë “versionin e fshehtë” të Omicron

Shkencëtarët thonë se kanë identifikuar një version “të fshehtë” të omicron që nuk mund të dallohet nga variantet e tjera duke përdorur testet PCR që zyrtarët e shëndetit publik vendosin për të marrë një pamje të shpejtë të përhapjes së tij në mbarë botën, transmeton Guardian, përcjellë Top Channel.

Zbulimi erdhi pasi numri i rasteve të variantit origjinal omicron të zbuluar në Mbretërinë e Bashkuar u rrit me 101 në 437 brenda një dite të vetme dhe Skocia njoftoi një kthim në punë nga shtëpia.

Varianti i fshehtë ka shumë mutacione të përbashkëta me standardin omicron, por atij i mungon një ndryshim i veçantë gjenetik që lejon që testet PCR të bazuara në laborator të përdoren si një mjet i përafërt dhe i gatshëm për të shënuar rastet e mundshme. Varianti ende zbulohet si koronavirus nga të gjitha testet e zakonshme dhe mund të identifikohet si varianti omicron përmes testimit gjenomik, por rastet e mundshme nuk janë të shënuara nga testet rutinë PCR që japin rezultate më të shpejta.

Studiuesit thonë se është shumë herët për të ditur nëse forma e re e omicron do të përhapet në të njëjtën mënyrë si varianti standard, por se versioni “i fshehtë” është gjenetikisht i dallueshëm dhe kështu mund të sillet ndryshe. Varianti i fshehtë u vu re fillimisht në mesin e gjenomave të COVID të dorëzuara ditët e fundit nga Afrika Jugore, Australia dhe Kanadaja, por tashmë mund të jetë përhapur më gjerësisht. Ndër shtatë rastet e identifikuara janë larg, asnjë nuk është në Britani të Madhe.

Zbulimi i formës së re të Omicron i shtyu studiuesit të ndajnë linjën B.1.1.529 në Omicron standard, i njohur si BA.1, dhe variantin më të ri, të njohur si BA.2. “Ka dy linja brenda Omicron, BA.1 dhe BA.2, që janë mjaft të diferencuara gjenetikisht,” tha Francois Balloux, drejtor i Institutit të Gjenetikës në Kolegjin Universitar në Londër, sipas të cilit dy linjat mund të sillen ndryshe.