Njësitë e Policisë së Kosovës afër fshatit Banjskë në Zveçan, 25 shtator 2023 Foto: EPA-EFE/Djorde Savic Foto: EPA-EFE/Djorde Savic

Njësitë e Policisë së Kosovës afër fshatit Banjskë në Zveçan, 25 shtator 2023 Foto: EPA-EFE/Djorde Savic Foto: EPA-EFE/Djorde Savic

'Lojërat serbe' - artikulli i medias gjermane për situatën në veri të Kosovës

Shkruan: Michael Martens, korrespodent për vendet e Evropës Juglindore, FAZ.net

Beogradi po nxit dhunën në Kosovë dhe është injorant për BE-në. Në realitet bëhet fjalë për kontrollin e territorit. Si në vitet 1990 nën Millosheviqin.

Kur Jugosllavia u shemb përgjakshëm tridhjetë vjet më parë, Serbia luajti një lojë cinike: ndërsa trupat e financuara dhe të dërguara në betejë nga Beogradi plaçkitën, vranë dhe pushtuan në Kroaci dhe më vonë në Bosnje, Presidenti serb Slobodan Millosheviç u dorëzua si një engjëll i pafajshëm.

Ai pohoi se vendi i tij nuk kishte asnjë lidhje me këtë, se ishte një konflikt ndërmjet serbëve vendas dhe shteteve fqinje.

Ishte një gënjeshtër e hapur, dhe megjithatë vështirë se dikush në Perëndim foli kundër saj. Njerëzit preferuan ta shihnin Millosheviçin si partner negociator.

Putini kopjoi me sukses sistemin e Millosheviçit në Krime në vitin 2014: “burrat e tij të vegjël të gjelbër” ishin forca speciale të ushtrisë ruse pa emblema kombëtare në uniformat e tyre. Zyrtarisht, Kremlini pretendoi se nuk dinte asgjë për të. Sot, kur gënjeshtra nuk është më e nevojshme, Moska mburret me ish-operacionin special për pushtimin e Krimesë. Gënjeshtra e djeshme është bërë akti heroik i sotëm.

Serbia qëndronte pas operacionit komando

Nëse luftimet janë një provokim nga Beogradi që doli jashtë kontrollitveproi dhe cili ishte qëllimi i tij nuk është plotësisht e qartë. Një gjë është e sigurt: grupi i parregullt mund të ishte pajisur dhe mbështetur vetëm nga Beogradi. Edhe në veriun e egër të Kosovës, qytetarët e thjeshtë nuk kanë automjete të blinduara apo granata dore. Kur presidenti i fuqishëm i Serbisë, Aleksandër Vuçiq tani pohon se quhet Hase dhe se nuk dinte asgjë për këtë, duhet të jesh shumë naiv për ta besuar. 

Vuçiq përdor metodën e mësuesit të tij Millosheviç, ministër i propagandës së të cilit ishte: dhuna u jepet nënkontraktorëve të pavarur dhe promovohet sistematikisht, ndërsa në skenën evropiane njerëzit veprojnë të shqetësuar dhe pretendojnë të jenë të gatshëm për të negociuar, gjë që në realitet synon vetëm të fitojë kohë. Qëllimi i vërtetë është kontrolli i territorit.

Burrat shteti që dikur besonin gënjeshtrat e Millosheviçit, tani duken qesharakë në rastin më të mirë. Kushdo që mban përgjegjësi sot dhe ende beson apo pretendon se beson se Vuçiq është një njeri, fjalës së të cilit mund t’i besohet, duhet të mendojë se si do të jetë ky qëndrim pas dhjetë vjetësh. Vuçiq po ndjek një strategji cinike në Kosovë. Është koha t’i thërrasim me emrat e tyre. Jo vetëm në retrospektivë, si me Millosheviçin dhe Putinin, por tani. Vuçiq shtrembërimi i fakteve është loja e tij. Askush nuk po e detyron BE-në apo Berlinin të luajnë së bashku./FAZ.net

Artikulli është i përkthyer nga gjuha gjermane.