Kosova zgjeron listën e aseteve në listën e mbrojtjes së Trashëgimisë Kulturore

Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Hajrullah Çeku njoftoi se lista e Trashëgimisë Kultuore është pasuruar edhe me 17 asete shtesë.

Përmes një njoftimi në Facebook, Çeku tha se pjesë e listës do të jenë edhe instrumentet frymore të artistit të ndjerë, Shaqir Hoti.

Ai tha se po punohet që edhe më tej të zgjerohet lista e Trashëgimisë Kulturore.

Ky është njoftimi i plotë i Hajrullah Çekut:

Kosova përfshin në listë të mbrojtjes një thesar të pasur shumëstresor historik e kulturor.

Nga vendbanimet parahistorike, në monumente mesjetare e ndërtime vernakulare, e ato të periudhës më të vonshme që ndërlidhen ngushtë me kujtesën kolektive, deri te pasuria unike e krijimtarisë së instrumenteve frymore të artistit të ndjerë Shaqir Hoti. Në mesin e tyre Burgu i Gurrakocit në Istog, Kino Rinia dhe Teatri Dodona në Prishtinë, Shtëpia e vjetër (ish stacioni Policor) në Podujevë, Shkolla Emin Duraku në Prizren, Shkolla Gjon Serreçi në Ferizaj.

Lista e trashëgimisë kulturore në mbrojtje të përkohshme pasurohet me 17 asete shtesë. Ky proces kompleks e dinamik, në vijim do të plotësohet me aprovim të legjislacionit sekondar përkates, i cili do të krijojë një bazë të fortë për një proces profesional të vlerësimit të trashëgimisë kulturore sipas standardeve dhe parimeve ndërkombëtare.

Ky proces në fund, përmes një koordinimi dhe bashkëpunimi të ngushtë me Këshillin e Kosovës për Trashëgimi Kulturore, do të finalizohet përmes rregullimit të statusit të mbrojtjes së përhershme të aseteve të trashëgimisë së pasur kulturore të Kosovës.