Gruri, Foto: Pixabay

Katastrofa e ardhshme ushqimore

Përmes pushtimit të Ukrainës, Vladimir Putin do t’i shkatërrojë jetët e njerëzve larg fushëbetejës – dhe në një shkallë që edhe ai mund të pendohet.

Lufta po godet një sistem global ushqimor të dobësuar nga Covid-19, ndryshimet klimatike dhe një goditje energjetike. Eksportet e drithit dhe farave vajore të Ukrainës janë ndalur kryesisht dhe Rusia janë të kërcënuara. Së bashku, të dyja vendet furnizojnë 12% të kalorive të tregtuara. Çmimet e grurit, deri në 53% që nga fillimi i vitit, u rritën me 6% më 16 maj, pasi India tha se do t’i pezullonte eksportet për shkak të një vale alarmante të të nxehtit.

Ideja e pranuar gjerësisht e një krize të kostos së jetesës nuk fillon ta kapë peshën e asaj që mund të presë. António Guterres, sekretari i përgjithshëm i OKB-së, paralajmëroi më 18 maj se muajt e ardhshëm e kërcënojnë “spektrin e mungesës globale të ushqimit” që mund të zgjasë me vite. Kostoja e lartë e ushqimeve bazë ka rritur tashmë numrin e njerëzve që nuk mund të jenë të sigurt për të ushqehen mjaftueshëm me 440 milionë, në 1.6 miliardë. Gati 250 milionë janë në prag të urisë. Nëse, siç ka të ngjarë, lufta zvarritet dhe furnizimet nga Rusia dhe Ukraina janë të kufizuara, qindra miliona njerëz të tjerë mund të bien në varfëri. Trazirat politike do të përhapen, fëmijët do të kequshqehen dhe njerëzit do të vdesin nga uria.

Putini nuk duhet ta përdorë ushqimin si armë. Mungesat nuk janë rezultati i pashmangshëm i luftës. Udhëheqësit botërorë duhet ta shohin urinë si një problem global që kërkon urgjentisht një zgjidhje globale.

Rusia dhe Ukraina furnizojnë 28% të grurit të tregtuar globalisht, 29% të elbit, 15% të misrit dhe 75% të vajit të lulediellit. Rusia dhe Ukraina kontribuojnë me rreth gjysmën e drithërave të importuara nga Libani dhe Tunizia; për Libinë dhe Egjiptin, shifra është dy të tretat. Eksportet e ushqimit të Ukrainës ofrojnë kalori për të ushqyer 400 milionë njerëz. Lufta po i ndërpret këto furnizime sepse Ukraina ka minuar ujërat e saj për ta penguar një sulm dhe Rusia po e bllokon portin e Odessa-s.

Edhe para pushtimit, Programi Botëror i Ushqimit kishte paralajmëruar se viti 2022 do të ishte një vit i tmerrshëm. Kina, prodhuesi më i madh i grurit, ka thënë se, pas shirave që e vonuan mbjelljen vitin e kaluar, kjo kulturë mund të jetë më e keqja ndonjëherë. Tani, përveç temperaturave ekstreme në Indi, prodhuesi i dytë më i madh në botë, mungesa e shiut kërcënon t’i zvogëlojë rendimentet në shporta të tjera të bukës, nga brezi i grurit të Amerikës deri në rajonin Beauce të Francës. Rajoni i Afrikës lindore po shkatërrohet nga thatësira e tij më e keqe në katër dekada.

Mirë se vini në epokën e ndryshimeve klimatike

E gjithë kjo do të ketë një efekt të rëndë për të varfërit. Familjet në ekonomitë në zhvillim shpenzojnë 25% të buxheteve të tyre për ushqim dhe në Afrikën Sub-Sahariane deri në 40%. Në Egjipt buka siguron 30% të të gjitha kalorive. Në shumë vende importuese, qeveritë nuk mund të përballojnë subvencione për ta rritur ndihmën për të varfërit, veçanërisht nëse ato importojnë gjithashtu energji – një treg tjetër në trazira.

Kriza kërcënon të përkeqësohet. Ukraina kishte dërguar tashmë shumë nga prodhimet e verës së kaluar përpara luftës. Rusia ende po arrin ta shesë grurin e saj, pavarësisht kostove të shtuara dhe rreziqeve për transportuesit. Megjithatë, ato kapanone ukrainase që janë të padëmtuara nga luftimet janë plot me misër dhe elb. Fermerët nuk kanë ku t’i ruajnë të korrat e tyre të ardhshme, për shkak të fillimit në fund të qershorit, e cila mund të kalbet. Dhe atyre u mungon karburanti dhe puna për ta mbjellë atë pas kësaj. Rusisë, nga ana e saj, mund t’i mungojnë disa furnizime me fara dhe pesticide që zakonisht blen nga Bashkimi Evropian.

Pavarësisht rritjes së çmimeve të grurit, fermerët në vende të tjera në botë mund të mos e plotësojnë mungesën e ushqimit. Një arsye është se çmimet janë të paqëndrueshme. Më keq, marzhet e fitimit po tkurren, për shkak të rritjes së çmimeve të plehrave dhe energjisë. Këto janë kostot kryesore të fermerëve dhe të dyja tregjet janë ndërprerë nga sanksionet dhe përleshja për gazin natyror. Nëse fermerët i pakësojnë plehrat, rendimentet globale do të jenë më të ulëta në kohën e gabuar.

Përgjigja e politikanëve të shqetësuar mund ta përkeqësojë një situatë të keqe. Që nga fillimi i luftës, 23 vende, duke filluar nga Kazakistani në Kuvajt kanë deklaruar kufizime të ashpra në eksportet e ushqimit që mbulojnë 10% të kalorive të tregtuara globalisht. Më shumë se një e pesta e të gjitha eksporteve të plehrave janë të kufizuara. Nëse tregtia ndalet, do të ketë zi buke.

Skena është vendosur për një lojë fajësimi, në të cilën Perëndimi e dënon Putinin për pushtimin e tij dhe Rusia i dënon sanksionet perëndimore. Në të vërtetë, ndërprerjet janë kryesisht rezultat i pushtimit të Putinit dhe disa sanksione i kanë përkeqësuar ato. Argumenti mund të bëhet lehtësisht një justifikim për mosveprim. Ndërkohë shumë njerëz do të mbeten të uritur dhe disa do të vdesin.

Në vend të kësaj, shtetet duhet të bashkëveprojnë, duke filluar nga mbajtja e tregjeve të hapura. Këtë javë Indonezia, burimi i 60% të vajit të palmës në botë, hoqi një ndalim të përkohshëm të eksporteve. Evropa duhet ta ndihmojë Ukrainën ta dërgojë drithin e saj nëpërmjet hekurudhave dhe rrugëve në portet në Rumani ose në Balltik, megjithëse edhe parashikimet më optimiste thonë se vetëm 20% e të korrave mund të dalin në këtë mënyrë. Vendet importuese gjithashtu kanë nevojë për mbështetje, në mënyrë që të mos përmbysen nga fatura të mëdha. Furnizimet emergjente të grurit duhet të shkojnë vetëm për më të varfërit. Për të tjerët, financimi i importeve me kushte të favorshme, ndoshta i siguruar nëpërmjet FMN-së, do të lejonë që dollarët e donatorëve të shkojnë më tej. Lehtësimi i borxhit mund të ndihmojë gjithashtu në lirimin e burimeve jetike.

Ka hapësirë për zëvendësim. Rreth 10% e të gjitha drithërave përdoren për prodhimin e biokarburanteve; dhe 18% e vajrave bimore shkojnë për bionaftë. Finlanda dhe Kroacia i kanë dobësuar mandatet që kërkojnë që benzina të përfshijë karburantin nga të korrat. Të tjerët duhet ta ndjekin shembullin e tyre. Një sasi e madhe drithi përdoret për t’i ushqyer kafshët. Sipas Organizatës së Ushqimit dhe Bujqësisë, drithi përbën 13% të ushqimit të thatë të bagëtive. Në vitin 2021 Kina importoi 28 milionë ton misër për t’i ushqyer derrat e saj, më shumë se eksportet e Ukrainës në një vit.

Lehtësimi i menjëhershëm do të vinte nga thyerja e bllokadës së Detit të Zi. Rreth 25 milionë ton misër dhe grurë, ekuivalente me konsumin vjetor të të gjitha ekonomive më pak të zhvilluara të botës, janë bllokuar në Ukrainë. Tri vende duhet të sillen mënjanë: Rusia duhet ta lejojë transportin ukrainas; Ukraina duhet ta çminojë afrimin ndaj Odesës; dhe Turqia duhet t’i lejojë përcjelljet detare ta kalojnë Bosforin.

Kjo nuk do të jetë e lehtë. Rusia, duke luftuar në fushëbetejë, po përpiqet të mbysë ekonominë e Ukrainës. Ukraina heziton t’i pastrojë minat e saj. Bindja e tyre për t’u dorëzuar do të jetë një detyrë për vendet, duke përfshirë Indinë dhe Kinën, që e kanë lënë jashtë luftës. Kolonat mund të kërkojnë përcjellje të armatosura të miratuara nga një koalicion i gjerë. Të ushqyerit e një bote të brishtë është punë e të gjithëve./Economist

Përgatiti: Nuhi Shala/ KALLXO.com