Bitcoin mund ta arrijë çmimin e 100 mijë dollarëve deri në fund të vitit 2024 

Për herë të parë që nga prilli i vitit 2022, çmimi i një bitcoin kaloi 45,000 dollarë dhe kjo kriptomonedhë e mbylli vitin e kaluar me një fitim prej më shumë se 150 për qind. Edhe pse është e vështirë të parashikohet se çfarë do të sjellë e ardhmja, shumica e analistëve besojnë se ky do të jetë një vit i mrekullueshëm për të gjithë investitorët e kriptove, veçanërisht për ata me bitcoin, shkruan CNBC.

Në fund të vitit 2021, çmimi i kësaj kriptomonedhe iu afrua 70 mijë dollarëve, që ishte maksimumi i saj historik dhe shumë pyesin se çfarë mund të arrijë sërish vlera maksimale e bitcoin.

Disa nga analistët me të cilët kanë folur gazetarët e CNBC besojnë se këtë herë është vërtet koha që kjo shifër të arrijë në 100,000 dollarë, ndërsa më optimistët besojnë se tavani për bitcoin është 500,000 dollarë të pabesueshëm dhe madje edhe më shumë.

Megjithatë, disa ekspertë për këtë treg janë mjaft të moderuar në vlerësimet e tyre dhe nuk hedhin poshtë shifra kaq të mëdha. Njëri prej tyre është investitori Mark Mobius i cili beson se deri në fund të vitit kjo kriptovalutë do të jetë 60 mijë dollarë, ndërsa Youwei Yang nga Bit Mining beson se kjo shifër do të arrijë në 75 mijë dollarë. Si një nga faktorët e mundshëm që mund të ndikojë në këtë industri, ai përmendi edhe zgjedhjet amerikane dhe tema si kriptot mund të bëhen çështje politike. James Butterfill nga CoinShares beson se ky vit mund të sjellë ndryshime të rëndësishme në treg, veçanërisht nëse miratohen fondet e investimeve që bazohen gjithashtu në bitcoin. Gjithashtu, çmimi mund të ndikohet nga rënia e normave të interesit si dhe të ashtuquajturat përgjysmimi i bitcoin. Sa i përket çmimit maksimal këtë vit, sipas Butterfill, ai mund të arrijë në 80,000 dollarë.

Shumë analistë besojnë se deri në fund të vitit, vlera e një bitcoin mund të arrijë në 100 mijë dollarë. Antoni Trenchev nga shkëmbimi i kriptovalutave Nexo beson se këtë vit mund të presim një turbo boost të bitcoin dhe rritje të tij deri në 100 mijë dollarë, dhe vitin e ardhshëm këto shifra mund të jenë edhe më të larta. Profesorja e financave nga Universiteti i Sussex Carol Alexander, si dhe ekspertë nga banka Standard Chartered, mendojnë në mënyrë të ngjashme.

Matrixport, një kompani konsulence financiare për kripto-valuta, beson se deri në fund të vitit ata mund të marrin 125,000 dollarë për një bitcoin, ndërsa CoinFund, një fond kapitali sipërmarrës, është më optimisti. Partneri në atë fond, Seth Ginns, beson se gjatë ciklit të ardhshëm, një bitcoin mund të vlejë deri në një milion dollarë, por sipas tij, pritshmëritë më realiste janë që deri në fund të vitit, kjo vlerë të jetë ndërmjet 250 e 500 mijë dollarë. Edhe pse është një monedhë jashtëzakonisht e paqëndrueshme, parashikime të tilla duken të parealizueshme, të paktën brenda një viti./CNBC

Përgatiti: Nuhi Shala