Foto: Valentin Wolf/BROKER 

Apple, Google dhe Microsoft planifikojnë ta zgjerojnë mbështetjen për standardin pa fjalëkalim

Apple, Google dhe Microsoft kanë njoftuar se do ta zgjerojnë mbështetjen për një standard të përbashkët pa fjalëkalim të zhvilluar nga Aleanca FIDO dhe Konsorciumi World Wide Web. Këta tre gjigantë të teknologjisë planifikojnë ta inkorporojnë hyrjen pa fjalëkalim në më shumë nga produktet e tyre gjatë vitit të ardhshëm, gjë që mund të çojë në një përmirësim të sigurisë së llogarive në internet.

Duke komentuar lajmin, Alex Simons, zëvendës president i Korporatës, Menaxhimi i Programit të Identitetit në Microsoft, tha: “Zhvendosja e plotë në një botë pa fjalëkalim do të fillojë me konsumatorët duke e bërë atë një pjesë të natyrshme të jetës së tyre. Çdo zgjidhje e zbatueshme duhet të jetë më e sigurt, më e lehtë dhe më e shpejtë se fjalëkalimet dhe metodat e vjetra të vërtetimit me shumë faktorë që përdoren sot. Duke punuar së bashku si një komunitet nëpër platforma, më në fund mund ta arrijmë këtë vizion dhe të shënojmë progres të rëndësishëm drejt eliminimit të fjalëkalimeve. Ne shohim një të ardhme të ndritur për kredencialet e bazuara në FIDO si në skenarët e konsumatorëve ashtu edhe në ato të ndërmarrjeve dhe do të vazhdojmë të krijojmë mbështetje në të gjithë aplikacionet dhe shërbimet e Microsoft”.

Ndërkohë që shfletuesit e uebit janë bërë shumë të mirë vitet e fundit në gjenerimin e fjalëkalimeve të sigurta dhe duke ju ndihmuar t’i mbani ato të sinkronizuara në pajisjet tuaja, shumë njerëz ende preferojnë opsionin e ripërdorimit të fjalëkalimeve ekzistuese dhe thjesht duke shpresuar që asnjë nga llogaritë e tyre të mos komprometohet. Nëse fjalëkalimi është komprometuar në një faqe interneti, një haker duhet vetëm ta ripërdorë atë në një shërbim tjetër që përdor viktima për ta fituar qasjen edhe në atë llogari.Me këtë njoftim, kompanitë do të angazhohen t’i lejojnë përdoruesit të kenë qasje automatikisht në kredencialet e tyre të identifikimit FIDO në pajisjet e tyre pa pasur nevojë të ri-regjistrojnë çdo llogari, dhe ata që përdorin vërtetimin FIDO për t’u identifikuar në aplikacione ose faqe interneti do të jenë në gjendje të identifikohen duke përdorur një pajisje celulare pranë, pavarësisht nga sistemi operativ ose shfletuesi. Këto masa duhet t’u japin qasje më shumë njerëzve në hyrje të sigurt. /Neowin

Përgatiti: Nuhi Shala