Italia do të bëjë ndryshimet klimatike lëndë të detyrueshme në shkollë

Nga viti i ardhshëm, nxënësit e shkollave italiane në çdo klasë do t’u kërkohet të mësojnë ndryshimin e klimës dhe qëndrueshmërinë, në një përpjekje për të pozicionuar vendin si një udhëheqës botëror në arsimin mjedisor, raporton CNN.

Ministri i Arsimit, Lorenzo Fioramonti, tha se të gjitha shkollat ​​publike do të përfshijnë rreth 33 orë në vit në kurrikulat e tyre për të studiuar çështje që lidhen me ndryshimet.

Mësimet do të ndërtohen në klasa ekzistuese të qytetarëve, të cilat do të lënë një “gjurmë mjedisore” nga shtatori i vitit 2020, i tha CNN Vincenzo Cramarossa.

“Ideja është që qytetarët e së ardhmes duhet të jenë të gatshëm për urgjencën e klimës,” tha Cramarossa.

Përveç kësaj, zhvillimi i qëndrueshëm do të shfaqet në lëndë më tradicionale, të tilla si gjeografia, matematika dhe fizika, shtoi Cramarossa.

“Do të ketë më shumë vëmendje ndaj ndryshimeve klimatike kur mësojnë ato lëndë tradicionale,” shpjegoi ai.

Fioramonti, një profesor ekonomie në Universitetin Pretoria të Afrikës së Jugut, i tha Reuters në një intervistë se e gjithë ministria “po ndryshohet për të bërë qëndrueshmërinë dhe klimën si model të arsimit”.

“Unë dua ta bëj sistemin arsimor italian sistemin e parë arsimor që vendos mjedisin dhe shoqërinë në thelb të gjithçkaje që mësojmë në shkollë,” tha ai.

Cramarossa tha se një panel ekspertësh shkencorë, përfshirë Jeffrey D. Sachs, drejtor i Qendrës së Universitetit Columbia për Zhvillim të Qëndrueshëm dhe teoricienin ekonomik dhe social amerikan Jeremy Rifkin, do të ndihmojnë ministrinë të rindërtojë kurrikulën kombëtare për t’i kushtuar më shumë vëmendje ndryshimit të klimës dhe qëndrueshmërisë.

“Është e para në botë që ka një arsim kombëtar (të detyrueshëm) kombëtar në atë kuptim,” tha Cramarossa.

Lëvizja Pesë Yje, së cilës i përket Fioramonti, ka një histori të shqetësimit mjedisor dhe aktivizmit bazik.

Që kur u bë ministër, Fioramonti është kritikuar nga partitë e opozitës së krahut të djathtë për mbështetjen e studentëve në grevë që protestojnë për ndryshimin e klimës dhe mbështetjen e taksave për pije plastike dhe me sheqer.