ORCA: Rritet transparenca në universitetet publike

Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim ka vlerësuar se këtë vit është rritur transparenca e universiteteve publike.

“Në kuadër të hulumtimit që ORCA ka kryer në janar dhe në shtator të vitit 2019, lidhur me transparencën formale institucionale të universiteteve publike, del se brenda pak më shumë se 6 muajsh nga publikimi i parë i pasqyrës së dokumenteve dhe informatave që universitetet duhet t’i kenë në web faqet e tyre, është shënuar përmirësim i ndjeshëm në shumicën e universiteteve publike”, thuhet në një njoftim për media.

Tutje ORCA thotë se më shkurt të vitit 2019, pati publikuar pasqyrat e transparencës së universiteteve publike ku vërehej një neglizhencë e universiteteve lidhur me publikimin e dokumenteve dhe informatave bazike në web faqet e tyre të cilat mundësojnë rritjen e transparencës institucionale.

Sipas ORCA-s, rritje më të madhe të transparencës ka pasur Universiteti i Gjakovës.

“ Në shtator të këtij viti vërehet se kritika publike ka sjellë rezultate të dëshirueshme duke e rritur konsiderueshëm angazhimin e universiteteve për transparencë formale institucionale. Universiteti me më së shumti përmirësime është Universiteti i Gjakovës i cili nga 15 dokumente sa i ka pasur të publikuara në janar 2019, ka publikuar 21 në shtator 2019. Ai përcillet nga Universiteti i Gjilanit i cili ka pasur 19 dokumente të publikuara në janar 2019, ndërsa tash ka 23”, thotë ORCA.

Derisa ka treguar edhe dokumentet e publikuara të janarit dhe të shkurtit nga këto universitete.

“Në muajin janar 2019, nga 27 dokumente dhe informata të pritura universitetet kishin publikuar si vijon:Universiteti i Prishtinës 24, Universiteti i Pejës 21, Universiteti i Mitrovicës 20, Universiteti i Gjilanit 19,  Universiteti i Prizrenit 18, Universiteti i Gjakovës 15, Universiteti i Ferizajt 8. Në muajin shtator 2019, nga 27 dokumente dhe informata të pritura universitetet kishin publikuar si vijon: Universiteti i Prishtinës 24, Universiteti i Pejës 23, Universiteti i Mitrovicës 22, Universiteti i Gjilanit 23, Universiteti i Prizrenit 19, Universiteti i Gjakovës 21, Universiteti i Ferizajt 8”, thuhet në njoftim.