Presheva. Foto: BIRN

Kosova e Shqipëria i kërkojnë bashkërisht Serbisë të mos i fshijë adresat e shqiptarëve në Luginë

Në një deklaratë të përbashkët të ministres së Punëve të Jashtme dhe Diasporës të Kosovës, Meliza Haradinaj-Stublla dhe ministrit në detyrë për Evropën dhe Punët e Jashtme të Shqipërisë, Gent Cakaj, është kërkuar që Serbia të ndalë fshirjen e qëllimshme të adresave të shqiptarëve në Luginën e Preshevës.

“Në cilësinë e udhëheqësve të politikës së jashtme të Republikës së Kosovës dhe Republikës së Shqipërisë, shprehim shqetësimin e thellë për procesin e fshirjes së qëllimshme të adresave të shqiptarëve në Luginë nga autoritetet e Serbisë, veçanërisht në Medvegjë, por edhe Bujanoc e Preshevë”, theksohet në deklaratë.

Sipas dy ministrave, fshirja e adresave të shqiptarëve në Luginën e Preshevës është duke krijuar jo vetëm një pasqyrë krejtësisht të pasaktë të përbërjes demografike të atyre hapësirave dhe të numrit të shqiptarëve në Serbi, por është duke shkelur rrënjësisht të drejtat e liritë themelore të tyre, përfshirë të drejtën e votës.

“Kjo praktikë shtetërore e zbatuar në mënyrë krejtësisht arbitrare dhe të qëllimshme përbën edhe një formë të re të shtypjes së ushtruar ndaj shqiptarëve në Luginën e Preshevës. Prandaj, ndërsa ne e dënojmë fuqimisht këtë praktikë institucionale, u bëjmë thirrje autoriteteve të Serbisë ta ndërpresin menjëherë punën sistematike për pasivizimin e adresave të shqiptarëve. Kjo praktikë shtetërore nuk dëmton vetëm të drejtat e shqiptarëve në Luginën e Preshevës, por është edhe një shpërfillje e plotë të standardeve demokratike në përgjithësi”, theksohet në deklaratën e ministres Haradinaj-Stublla dhe ministrit në detyrë Cakaj.

Po ashtu, ata u kanë bërë thirrje të gjitha institucioneve përkatëse ndërkombëtare, në radhë të parë Komitetit Këshillues të Konventës Kuadër për Mbrojtjen e Minoriteteve të Këshillit të Evropës dhe Komisionerit të Lartë të OSBE për Minoritetet Kombëtare, për ta përcjellë këtë proces me vëmendje të shtuar dhe për të vepruar për parandalimin e këtij procesi me pasoja afatgjata ndaj shqiptarëve që jetojnë në Serbi.

“Republika e Kosovës dhe Republika e Shqipërisë mbesin të përkushtuara për thellim të bashkëpunimit rajonal dhe besojnë thellësisht në të ardhmen evropiane të të gjithë Ballkanit Perëndimor. Sidoqoftë, duhet theksuar se përpara së gjithash, kjo nënkupton njohje të ndërsjellë, trajtim të barabartë dhe respektim të plotë standardeve demokratike”, përfundon deklarata e përbashkët ministrave të Kosovës dhe Shqipërisë.