Foto: Pixabay

Katër vitamina dhe minerale që mund të kenë një rrezik më të lartë në shkaktimin e kancerit 

Vitaminat dhe mineralet premtojnë një mori përfitimesh shëndetësore, por shumë pak kanë atribute të vërtetuara shkencërisht. 

Në fakt, edhe siguria e tyre është vënë në pikëpyetje pasi një numër studimesh theksuan rreziqet e mundshme të kancerit. 

Katër suplemente, në veçanti, mund të rrisin shanset e sëmundjes nëse nuk merren në dozën e duhur. 

Në hulumtimin e mëparshëm të kryer nga Tim Byer, drejtor për parandalimin dhe kontrollin e kancerit në Qendrën e Kancerit të Universitetit të Kolorados, një numër suplementesh mund të rezultojnë të rrisin gjasat për kancer. 

Studiuesi, i cili drejtoi një meta-analizë të 12 provave që përfshinin më shumë se 300 mijë njerëz, hetoi marrëdhënien midis kancerit dhe disa vitaminave për të vlerësuar efektin e tyre mbrojtës. 

Analiza zbuloi se marrja e dozave të larta të beta karotenit, selenit, vitaminës E dhe acidit folik ishin të lidhura me një rrezik në rritje të kancerit. Studiuesi kryesor tha se mbeti e paqartë pse suplementet kishin këto efekte negative, pasi suplementet e tjera të përfshira në analizë nuk i kishin. 

Suplementet e selenit 

Studimet sugjerojnë se të marra në doza më të larta, suplementet e selenit mund të shkaktojnë efekte anësore serioze. Ndërsa lidhja e suplementit me kancerin mbetet e paqartë, disa studime sugjerojnë se mund të rrisë rrezikun e tumoreve agresive dhe dytësore. 

Në studimin e udhëhequr nga Qendra e Kancerit të Universitetit të Kolorados, suplementi duket se është i lidhur me një rrezik më të lartë të kancerit të lëkurës. 

Vitamina E 

Disa studime kanë sugjeruar se mund të ketë një lidhje midis vitaminës E dhe një rreziku më të lartë të kancerit të prostatës. Një deklaratë në faqen e internetit të qeverisë sugjeron se në doza të larta, vitamina E mund të veprojë si një pro-oksidant, në vend të një antioksidant. 

Instituti Kombëtar i Kancerit thekson, megjithatë, se nuk është gjetur asnjë lidhje midis burimeve dietike të vitaminës E dhe rrezikut të kancerit të prostatës. Anasjelltas, nivelet e larta të alfa-tokoferolit në gjak mund të lidhen me një rrezik më të ulët të zhvillimit të kancerit të avancuar të prostatës. 

Acidi folik, vitamina B 

Ekzistojnë prova të përziera që mbështesin lidhjen midis përdorimit të acidit folik dhe rritjes së rrezikut të kancerit të zorrës së trashë. Por studimet sugjerojnë se suplementi mund të jetë një thikë me dy tehe për sëmundjen. 

Në vitin 2009, hulumtimi i publikuar në revistën e Shoqatës Mjekësore Amerikane tregoi se pacientët me sëmundje të zemrës që merrnin suplemente të acidit folik dhe vitaminës B12 kishin një rrezik dukshëm më të lartë të kancerit. Acidi folik dhe suplementet B12 u shoqëruan me 21 për qind rritje të rrezikut për kancer dhe 38 për qind rritje të rrezikut të vdekjes nga sëmundja. 

Beta-karoten 

Suplementet beta-karoten janë shoqëruar me një rrezik në rritje të kancerit të mushkërive tek njerëzit që pinë duhan ose kanë qenë të ekspozuar ndaj asbestit. 

Në një studim tjetër, studiuesit zbuluan një rritje prej 18 për qind të rrezikut të kancerit të mushkërive tek individët që merrnin 20 miligram beta-karoten në ditë për pesë deri në tetë vjet. 

Ushqimet që janë të pasura me beta-karoten, megjithatë, duken të sigurta dhe duket se ulin rrezikun e kancerit, sipas klinikës Mayo./Telegrafi