FMN, Foto:RTK

FMN: Të hyrat fiskale në Kosovë vazhdonjë të rriten, tensionet në veri ndikuan në bashkëpunimin ekonomik me partnerë dhe donatorë

Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN), ka thënë se në Kosovë të hyrat fiskale vazhdojnë të rriten me ritëm të qendrueshëm, infalcioni ka vazhduar rënien, si dhe deficiti i llogarisë rrjedhëse ka filluar të ngushtohet.

Por gjithashtu FMN-ja ka thënë se tensionet në veri të Kosovës mbeten rreziqe të cilat, sipas tyre nëse materializohen, mund t’i rëndojnë sfidat e politikave.

Kjo është thënë në një komunikatë për media të FMN-së, pas përfundimit të vizitës disa ditore të një ekipi, nën udhëheqjen e Gabriel Di Bella, Shef i FMN-së për Kosovën.

“Të hyrat fiskale vazhdojnë të rriten me ritëm të qëndrueshëm, ka filluar të rritet zbatimi i programit të investimeve publike dhe rezervat fiskale kanë mbetur në nivele të duhura. Megjithatë, paqëndrueshmëria e ngritur në nivel global dhe tensionet në Kosovën veriore mbeten rreziqe perspektive të cilat, nëse materializohen, mund t’i rëndojnë sfidat e politikave” – citohohet të ketë thënë Di Bella.

“Në veçanti, zhvillimet e kohëve të fundit në katër komunat veriore çuan në masa të përkohshme dhe të kthyeshme nga disa donatorë dhe partnerë tradicionalë që kufizojnë bashkëpunimin e ri ekonomik dhe financiar. Përderisa, nëse hiqen në afat të shkurtër, nuk pritet që këto masa të kenë ndikim në perspektivën ekonomike, ato mund të bëhen pengesë për investimet e huaja direkte dhe zhvillimin ekonomik në përgjithësi nëse vazhdojnë të qëndrojnë për një kohë më të gjatë”.

Po ashtu, është bërë e ditur se gjatë vizitës, ekipi i FMN-së ka diskuatuar për zhvillimet e fundit makroekonomike dhe të politikave, si dhe progresin me projektbuxhetin për vitin 2024.

Gjatë kësaj vizite, ekipi i FMN-së mbajti takime me Presidenten Vjosa Osmani, Kryeministrin Albin Kurti, Zëvendëskryeministrin Besnik Bislimi, Ushtruesin e Detyrës së Guvernatorit të BQK-së Nurboja, Ministrin e Financave, Punës dhe Transfereve Hekuran Murati, Ministren e Ekonomisë  ArtaneRizvanolli dhe zyrtarë të tjerë të lartë të qeverisë.

Gjithashtu, ekipi u takua me palët kryesore të interesit në sektorin e energjisë, përfaqësues të sektorit privat, përfaqësues të komunitetit ndërkombëtar dhe partnerë zhvillimorë.