Microsoft i ka ofruar Sony-t një licencë për PlayStation

Ka kaluar pothuajse një vit që nga blerja e gjigantit të lojërave nga Microsoft, Activision Blizzard, por marrëveshja ende nuk është finalizuar pasi miratimet rregullatore janë në pritje. Rregullatorët në SHBA, Britaninë e Madhe dhe BE po hetojnë se si kjo blerje do të ndikojë në treg dhe nëse do të ndikojë në tregun e ndeshjeve, për të cilën Sony paralajmëron në mënyrë specifike.

Llogaritja e tyre është e qartë. Nëse lojërat e Activision, përfshirë Call of Duty më të njohura, nuk janë më të disponueshme në PlayStation, ata kanë frikë se disa nga lojtarët që blenë konzolla Sony vetëm për atë lojë do t’i drejtohen konkurrentëve dhe në vend të tyre do të blejnë Xbox.

Kjo është arsyeja pse Sony po ushtron presion mbi rregullatorët dhe nuk dëshiron që ata t’i japin Microsoftit dritën jeshile për ta finalizuar blerjen, ndërkohë që Microsoft po përpiqet të bëjë gjithçka për t’i përmbushur kërkesat e autoriteteve rregullatore, si dhe të kompanive japoneze. Kështu, disa muaj më parë ata i ofruan Sony-t që pas skadimit të kontratës aktuale, Call of Duty të qëndrojë në PlayStation edhe për tri vjet të tjera, gjë që Jim Ryanb nga Sony – e refuzoi.

Microsoft, sipas informacioneve të reja nga mediat e teknologjisë, tani ka një ofertë të re – thuhet se i kanë ofruar Sony një kontratë dhjetëvjeçare, sipas së cilës çdo edicion i ri i ‘Call of Duty’ do të shfaqej në PlayStation në të njëjtën ditë si në Xbox. Sipas presidentit të Microsoft, Brad Smith, nuk ka kuptim ekonomik që kompania e tij të mos ketë më ‘Call of Duty’ në dispozicion në PlayStation sepse Activision fiton shumë para nga shitja e lojërave përmes konzollave të Sony.

Në një intervistë me The Wall Street Journal, ai tha se argumentet e Sony për Microsoft-in si një kompani anti-konkurruese bien në ujë sepse është në interesin e tyre të shesin lojëra në PlayStation.

Ndër informacionet e tjera që kanë të bëjnë me Microsoft-in dhe video-lojërat, do të përmendim edhe një lajm të keq për pronarët e Xbox, përkatësisht se çmimi i lojërave të reja për atë konzollë do të rritet nga 60 në 70 dollarë nga viti i ardhshëm./The Verge