Google prezanton zëvendësimet për fjalëkalimet

Google ka prezantuar një metodë të re identifikimi duke përdorur çelësa kriptografikë që kërkojnë qasje në një pajisje të vërtetuar dhe vijnë në një llogari Google në të gjitha platformat kryesore. Duke filluar nga sot, përdoruesit mund të kalojnë në çelësat e qasjes gjatë hyrjeve dhe t’i heqin qafe plotësisht fjalëkalimet dhe kodet e verifikimit me dy hapa, shkruan Verge.

Çelësat janë një alternativë më e sigurt dhe e përshtatshme për fjalëkalimet e promovuara nga kompani të mëdha teknologjike si Google, Apple, Microsoft dhe anëtarë të tjerë të Aleancës FIDO. Ata mund t’i zëvendësojnë fjalëkalimet tradicionale dhe sistemet e hyrjes si 2FA dhe verifikimi SMS me një PIN lokal ose vërtetim biometrik të pajisjes – të tilla si gjurmët e gishtave ose Face ID. Këto biometrike nuk ndahen me Google (ose ndonjë palë të tretë) dhe ekzistojnë vetëm në pajisjet tuaja, duke ofruar siguri dhe mbrojtje më të madhe pasi nuk ka fjalëkalim për ta vjedhur në rast të një sulmi phishing.

Pasi ta shtoni një çelës sigurie në llogarinë tuaj të Google, platforma do të fillojë ta kërkojë atë sa herë që identifikoheni ose kur zbulon ndonjë aktivitet potencialisht të dyshimtë që kërkon verifikim shtesë. Ato ruhen në çdo pajisje të pajtueshme si iPhone me iOS 16 dhe pajisjet Android me Android 9 dhe mund të ndahen me pajisje të tjera në sistemin operativ duke përdorur iCloud ose një menaxher fjalëkalimi.

Nëse dëshironi, mund ta përdorni përsëri pajisjen e dikujt tjetër për të hyrë përkohësisht në llogarinë tuaj të Google. Zgjedhja e opsionit ‘përdor çelësin e hyrjes nga një pajisje tjetër’ krijon një hyrje një herë që nuk rezulton në transferimin e çelësit të hyrjes në një pajisje të re. Google vë në dukje se nuk duhet të krijoni asnjëherë një çelës sigurie për një pajisje të përbashkët, pasi kushdo që mund të hyjë dhe shkyçë atë pajisje do të jetë në gjendje të hyjë në llogarinë tuaj të Google.

Përdoruesit mund t’i revokojnë çelësat e sigurisë në cilësimet e llogarisë së tyre të Google nëse dyshojnë se dikush tjetër mund të ketë qasje në llogarinë e tyre ose nëse e humbasin pajisjen e vetme në të cilën është ruajtur ai çelës sigurie. Google nënvizon se përdoruesit e regjistruar në Programin e Mbrojtjes së Avancuar, një shërbim falas që ofron mbrojtje shtesë të sigurisë kundër vjedhjes së identitetit dhe aplikacioneve me qëllim të keq, mund të zgjedhin t’i përdorin këta çelësa kriptografikë në vend të çelësave të tyre të zakonshëm të sigurisë fizike.

Do të duhet pak kohë që mbështetja e çelësave të sigurisë të miratohet gjerësisht, që do të thotë se Llogaritë e Google do të vazhdojnë t’i mbështesin metodat ekzistuese të identifikimit. Kjo u jep njerëzve që aktualisht nuk kanë qasje në një pajisje që e mbështet vërtetimin biometrik, kohën e kalimit në teknologjinë e re./The Verge

Përgatiti: Nuhi Shala