Epidemia mund të ketë mbaruar, mirëpo janë me miliona ata që ende po i ndiejnë efektet

Shumë njerëz mendojnë se janë shëruar nga COVID-19 dhe nga gripi kur dalin nga spitali, por për disa rreziku është ende i pranishëm.

Tani kur pandemia e COVID-19 është qetësuar, miliona pacientë vazhdojnë të vuajnë nga lodhja dhe vështirësia në të fokusuar.

Shkencëtarët amerikanë tani thonë se ekziston gjithashtu një “grip i zgjatur” me pasoja potencialisht të rënda afatgjata për të prekurit, siç tregohet nga një studim i botuar në revistën shkencore “The Lancet Infectious Diseases”.

Shkencëtarët analizuan të dhënat e 81,280 pacientëve të shtruar në spital për shkak të infeksionit me koronavirus ose virusin e gripit gjatë një periudhe 18-mujore.

Të dyja sëmundjet infektive, pas fazës akute (deri në 30 ditë pas infektimit), mbartin një rrezik të shtuar të problemeve serioze shëndetësore, zbuloi një grup i udhëhequr nga Ziyad al-Aly i shkollës mjekësore në St. Louis.

Ky rrezik është më i madh në rastin e Covid se sa gripi, kanë konkluduar ata.

Edhe pse shkalla e vdekjeve dhe e rezultateve të pafavorshme shëndetësore pas hospitalizimit për gripin sezonal ose COVID-19 janë të larta, kjo analizë krahasuese tregon se hospitalizimi për COVID-19 u shoqërua me rreziqe më të larta afatgjata të vdekjes dhe rezultate të pafavorshme shëndetësore në pothuajse çdo sistem organik. përveç mushkërive), thotë studimi i Lancet.

Studimi tregon vdekshmëri të lartë dhe shëndet të dëmtuar pas shtrimit në spital si për COVID-19 ashtu edhe për gripin sezonal, thotë al-Alyi.

Është e rëndësishme të theksohet se rreziku për shëndetin është më i madh pas 30 ditësh nga infektimi.

Shumë njerëz mendojnë se janë hequr nga Covid dhe gripi kur dalin nga spitali. Kjo mund të jetë e vërtetë për disa njerëz, por hulumtimi ynë tregon se të dy viruset mund të shkaktojnë sëmundje afatgjatë, shtoi ai.

Ideja se COVID-19 dhe gripi janë vetëm sëmundje akute, i anashkalojnë efektet e tyre afatgjata në shëndetin e njeriut, ka deklaruar a-Alyi./Dnevnik.hr

Përgatiti: Nuhi Shala