UNICEF: 330 milionë fëmijë në varfëri ekstreme për shkak të COVID-19

Mbi 333 milionë fëmijë janë të detyruar të jetojnë në varfëri ekstreme pas një ngadalësimi të madhe në luftën për t’i dhënë fund varfërisë së fëmijëve për shkak të pandemisë COVID-19, zbuloi një raport i publikuar të mërkurën.

Raporti nga Fondi i Kombeve të Bashkuara për Fëmijët (UNICEF) dhe Banka Botërore zbuloi se pandemia çoi në heqjen e varfërisë ekstreme për 30 milionë fëmijë më pak se sa ishte parashikuar më parë.

Si rezultat, rreth një në gjashtë fëmijë ende jetojnë me më pak se 2.15 dollarë në ditë, sipas raportit.

“Krizat e ndërlikuara, nga ndikimet e COVID-19, konflikti, ndryshimet klimatike dhe goditjet ekonomike, e kanë ngadalësuar progresin dhe kanë lënë miliona fëmijë në varfëri ekstreme”, tha në një deklaratë Drejtoresha Ekzekutive e UNICEF-it Catherine Russell.

Gjetjet e raportit hedhin një çelës në punën e qëllimit ambicioz të OKB-së për ta çrrënjosur varfërinë ekstreme të fëmijëve deri në vitin 2030.

“Një botë ku 333 milionë fëmijë jetojnë në varfëri ekstreme – të privuar jo vetëm nga nevojat bazë, por edhe nga dinjiteti, mundësia apo shpresa – është thjesht e patolerueshme”, tha në një deklaratë Drejtori Global i Bankës Botërore për Varfërinë dhe Barazinë, Luis-Felipe Lopez-Calva. deklaratë.

Raporti zbuloi se 40% e fëmijëve në Afrikën Sub-Sahariane ende jetojnë në varfëri ekstreme – përqindja më e lartë kudo në botë.

Një seri faktorësh duke përfshirë rritjen e shpejtë të popullsisë, COVID-19 dhe fatkeqësitë e lidhura me klimën e kanë përkeqësuar varfërinë ekstreme të fëmijëve në Afrikën Sub-Sahariane në vitet e fundit, edhe pse të gjitha rajonet e tjera në botë kanë parë një rënie të vazhdueshme.

Banka Botërore dhe UNICEF-i u bënë thirrje vendeve që ta kenë prioritet trajtimin e varfërisë së fëmijëve dhe t’i miratojnë një sërë masash duke përfshirë zgjerimin e programeve universale të përfitimeve të fëmijëve.

“Ne nuk mund t’i dështojmë këta fëmijë tani”, tha Russell nga UNICEF. “T’i japësh fund varfërisë së fëmijëve është një zgjedhje politike”./UNICEF

Përgatiti: Nuhi Shala