Simptomat e lisë së majmunëve. Foto: REL

Çka është lija e majmunëve?

Rastet e lisë së majmunit janë një sëmundje e rrallë por pak e njohur. Infeksionet janë zakonisht të lehta dhe rreziku për popullatën e përgjithshme është i ulët.

Lija e majmunëve është një zoonozë virale (një virus i transmetuar te njerëzit nga kafshët) me simptoma të ngjashme me ato që janë parë në të kaluarën te pacientët me lisë, megjithëse klinikisht është më pak i rëndë.

Lija e majmunëve është zakonisht një sëmundje e vetë-kufizuar me simptoma që zgjasin nga 2 deri në 4 javë. Mund të ndodhin raste të rënda.

Lija e majmunit transmetohet te njerëzit përmes kontaktit të ngushtë me një person ose kafshë të infektuar, ose me material të kontaminuar me virusin.

Virusi i lisë së majmunit transmetohet nga një person te tjetri përmes kontaktit të ngushtë me lezione, lëngje trupore, pika të frymëmarrjes dhe materiale të kontaminuara si shtrati.

Lija e majmunëve është një sëmundje zoonotike virale që shfaqet kryesisht në zonat tropikale të pyjeve tropikale të Afrikës Qendrore dhe Perëndimore dhe herë pas here eksportohet në rajone të tjera.

Një agjent antiviral i zhvilluar për trajtimin e lisë është licencuar gjithashtu për trajtimin e lisë së majmunëve.

Paraqitja klinike e lisë së majmunëve ngjan me atë të lisë, një infeksion i lidhur me ortopoksvirusin që u shpall i çrrënjosur në mbarë botën në vitin 1980. Lija e majmunëve është më pak ngjitëse se lija dhe shkakton sëmundje më pak të rënda.

Lija e majmunëve zakonisht shfaqet klinikisht me ethe, skuqje dhe ënjtje të nyjeve limfatike dhe mund të çojë në një sërë komplikimesh mjekësore.

Shumica e rasteve të virusit janë të lehta, ndonjëherë të ngjashme me linë e dhenve dhe pastrohen vetë brenda disa javësh.

Përhapjet e lisë së majmunëve mund të kontrollohen me parandalimin e infeksionit.

Vaksinimi kundër lisë është vërtetuar të jetë 85% efektiv në parandalimin e lisë së majmunëve.

Ilaçet antivirale gjithashtu mund të ndihmojnë./WHO.int