Aditivët që nuk duhet të përzihen

Aditivët apo vitaminat mund të ndërveprojnë jo vetëm me njëra-tjetrën, por edhe me medikamentet që mund t’i merrni. Një ofrues i kujdesit shëndetësor mund të ndihmojë në vlerësimin e regjimit tuaj.

Shumë njerëz marrin aditivë për të ndihmuar me kushtet shëndetësore ose për ta përmirësuar mirëqenien e tyre. Vitaminat, mineralet, barishtet dhe probiotikët janë të gjitha llojet e aditivëve që mund të ndihmojnë shëndetin. Mund ta merrni edhe një kombinim aditivësh. Por ka disa kombinime që nuk duhen marrë. Aditivët mund të ndërveprojnë jo vetëm me njëri-tjetrin, por edhe me medikamentet që mund të merrni. Kjo është arsyeja pse njohja e ndërveprimeve të mundshme të aditivëve është e rëndësishme.

Kombinime shtesë që duhen shmangur

Aditivët mund të kenë përfitime shëndetësore, por mund të kenë edhe rreziqe shëndetësore. Për shembull, ndonjëherë përbërësit në aditivë të caktuar mund të ndryshojnë testet laboratorike ose të kenë efekte negative gjatë operacionit. Rreziqet që mund të vijnë nga marrja e aditivëve mund të rriten nëse merrni më shumë se një suplement. Këtu janë disa kombinime aditivësh për të cilat duhet të flisni me një ofrues të kujdesit shëndetësor – dhe çfarë mund t’ju duhet të bëni nëse i merrni të dyja.

Magnezi dhe Kalciumi

Magnezi është një mineral që nevojitet për të ndihmuar me qindra procese të trupit tuaj, duke përfshirë funksionin e muskujve dhe nervave, kontrollin e sheqerit në gjak dhe rregullimin e presionit të gjakut. Gjendet në ushqime, të tilla si perimet jeshile, me gjethe, si dhe në bishtajore, arra, fara dhe drithëra. Është gjithashtu i disponueshëm në forma të ndryshme aditivësh, megjithëse marrja e tyre mund të mos këshillohet.

Nivelet e ulëta të magnezit janë lidhur me sëmundjet e zemrës, diabetin dhe osteoporozën (kockat e brishta). Nivelet shumë të ulëta të magnezit janë të rralla, por ka më shumë gjasa tek ata që: kanë alkoolizëm, kanë një sëmundje gastrointestinale ose një operacion që bën që trupi juaj të mos absorbojë siç duhet lëndët ushqyese, kanë diabet të tipit 2, janë të shtyrë në moshë.

Kalciumi është një tjetër mineral i rëndësishëm për shëndetin e kockave. Mund të gjendet në ushqime, të tilla si qumështi, kosi dhe djathi. Në SHBA, kalciumi është nën-konsumuar nga 30% e meshkujve dhe 60% e femrave. Një suplement mund të kërkohet nëse nuk ka marrje të mjaftueshme dietike të mineralit. Mosmarrja e mjaftueshme e kalciumit mund të çojë në reduktimin e forcës së kockave dhe osteoporozës.

Marrja e të dy mineraleve së bashku mund të rezultojë në një përthithje të reduktuar të magnezit nëse merrni doza shumë të larta të kalciumit (2600 mg në ditë). Rekomandohet që njerëzit me rrezik të lartë për mungesë magnezi që marrin aditivë kalciumi ta marrin kalciumin para gjumit në vend të vaktit të ushqimit. Kjo për shkak se marrja e suplementit të kalciumit gjatë një vakti ushqimi mund të ndikojë negativisht në sasinë e magnezit dietik që merret.

Vitamina C dhe bakri

Vitamina C ndihmon në krijimin e kolagjenit, një proteinë që ndihmon në shërimin e plagëve tuaja. Njerëzit marrin aditivë të vitaminës C për arsye të ndryshme, duke përfshirë ndihmën për ta luftuar infeksionin, reduktimin e dhimbjes pas operacionit ose uljen e presionit të gjakut.

Bakri mineral është i përfshirë në prodhimin e energjisë dhe ndihmon në krijimin e indit lidhës, i cili i jep strukturë trupit. Njerëzit me sëmundje kardiovaskulare mund të marrin aditivë bakri pasi është treguar se ato ndihmojnë në ndryshimin e niveleve të lipideve në gjak, duke ulur rrezikun për sëmundje aterosklerotike kardiovaskulare. Suplementi është përdorur gjithashtu në sëmundjen e Alzheimerit pasi mungesa e bakrit është parë tek ata me këtë gjendje.

Ka disa prova që marrja e sasive të larta të vitaminës C (mbi 1500 mg) mund ta zvogëlojë përthithjen e bakrit. Zbulimi u bazua në hulumtimin e përfunduar midis të rinjve dhe ka të ngjarë që ai prek vetëm njerëzit, marrja e të cilëve e bakrit është e ulët.

Hekuri dhe çaji jeshil

Hekuri është një mineral që është pjesë thelbësore e qelizave të kuqe të gjakut që transferon oksigjenin nga mushkëritë në inde. Aditivët e hekurit zakonisht rekomandohen për njerëzit që kanë anemi nga mungesa e hekurit, kancer dhe disa çrregullime gastrointestinale, si dhe për ato që janë shtatzëna.

Çaji jeshil është bërë popullor për t’u pirë dhe për t’u marrë si ekstrakt. Është vlerësuar se ndihmon në përmirësimin e vigjilencës mendore, zbut simptomat e tretjes dhe dhimbjet e kokës dhe mbron nga kanceri dhe sëmundjet e zemrës.

Marrja e çajit jeshil me hekur mund ta zvogëlojë përthithjen e mineralit. Ndërsa efekti mund të mos jetë i rëndësishëm për shumicën e njerëzve, nëse i merrni të dyja, mund ta konsideroni marrjen e tyre në kohë të ndara.

Aditivë që mund të ndërveprojnë me medikamente

Disa aditivë dietik mund ta ndryshojnë përthithjen, metabolizmin ose sekretimin e një medikamenti. Nëse kjo ndodh, mund të ndikojë në fuqinë e mjekimit tuaj, që do të thotë se mund t’i merrni ose shumë ose shumë pak nga ilaçet që ju nevojiten. Këtu janë disa vitamina dhe aditivë të zakonshëm dhe me cilat ilaçe ato mund të ndërveprojnë.

Ashëagandha

Ashëagandha është një adaptogen, i cili është një lloj ilaçi që përdoret në mjekësinë tradicionale kineze dhe mjekësinë Ayurvedic. Ashëagandha – një kaçubë e vogël me gjelbërim të përhershëm që gjendet në zona të thata si India, Lindja e Mesme dhe pjesë të Afrikës – përdoret për ta ndihmuar trupin ta luftojë stresin dhe pagjumësinë. Mirëpo marrja e ashëagandha mund të ndërveprojë me një sërë ilaçesh duke përfshirë:

Barna për personat me diabet

Marrja e ashëagandha me ilaçe kundër diabetit që synojnë t’i ulin nivelet e sheqerit në gjak mund ta rrisin rrezikun e sheqerit të ulët në gjak (hipoglicemia). Disa barishte janë treguar se ndihmojnë në menaxhimin e diabetit, por marrja e tyre në krye të barnave që e bëjnë këtë gjithashtu mundet që potencialisht të rezultojnë me sheqer në gjak që është shumë i ulët.

Barna për presionin e lartë të gjakut

Ka studime të kafshëve që sugjerojnë se ashëagandha mund ta ulë presionin e gjakut sistolik dhe diastolik, duke i vënë njerëzit që marrin ilaçe për uljen e presionit të gjakut në rrezik për hipotension, presion i gjakut shumë i ulët.

Imunosupresorët

Hulumtimet njerëzore kanë treguar se ashëagandha mund ta stimulojë sistemin imunitar. Përveç kësaj, hulumtimi i kafshëve ka treguar se ashëagandha mund ta ulë efektivitetin e imunosupresionit të shkaktuar nga ciklofosfamidi, një ilaç që përdoret për trajtimin e kancerit dhe sindromës nefrotike.

Zinku

Zinku është një mineral që ka role të shumta, duke përfshirë imunitetin, krijimin e proteinave, shërimin e plagëve, krijimin e ADN-së dhe ndjenjën e shijes dhe nuhatjes. Por zinku mund të ndërveprojë me medikamente të shumta duke përfshirë:

Antibiotikët

Disa antibiotikë – veçanërisht antibiotikët kinolone (si Cipro) dhe antibiotikët tetraciklin (si Acromicina dhe Sumycin) – ndërveprojnë me zinkun në traktin gastrointestinal dhe nuk lejojnë përthithjen e zinkut dhe antibiotikut. Nëse keni nevojë t’i merrni të dyja, merrni antibiotikun të paktën dy orë para ose katër deri në gjashtë orë pas marrjes së aditivëve të zinkut.

Penicilamina

Zinku ul përthithjen dhe veprimin e penicilaminës, e cila përdoret për trajtimin e artritit reumatoid. Nëse keni nevojë t’i merrni të dyja, aditivët e zinkut duhet të merren të paktën dy orë para ose pas marrjes së penicilaminës.

Melatonina

Melatonina është një hormon që truri juaj e prodhon kur është errësirë. Ndihmon me kohën e orës tuaj të brendshme (ritmi cirkadian) dhe me gjumin. Disa njerëz marrin aditivë melatonine për të ndihmuar me gjumin ose vonesën. Melatonina mund të ndërveprojë me disa medikamente, duke përfshirë:

Tëhollues gjaku

Të njohura edhe si antikoagulantë, këto barna e parandalojnë formimin e mpiksjes së gjakut. Ka disa raporte rastesh për gjakderdhje të vogël dhe ulje të prodhimit të proteinës së protrombinës (një nga shumë faktorë që ndihmojnë në mpiksjen e gjakut) te njerëzit që marrin melatoninë me ëarfarin.

Antikonvulsantët

Një antikonvulsant është një lloj ilaçi që u jepet individëve që mund të përjetojnë kriza. Besohet se melatonina mund ta zvogëlojë efektivitetin e antikonvulsantëve. Ekzistojnë gjithashtu disa kërkime klinike që sugjerojnë se melatonina mund ta rrisë shpeshtësinë e krizave, veçanërisht te fëmijët me dëmtim neurologjik.

Kontraceptivët

Disa kërkime sugjerojnë se kontraceptivët oralë mund t’i rrisin nivelet e melatoninës, duke i rritur kështu efektet e mundshme negative të aditivëve të melatoninës. Efektet e mundshme negative të melatoninës përfshijnë dhimbje koke, marramendje, të përziera dhe përgjumje.

St. John’s Wort

Ky aditiv popullor është një bimë vendase në Evropë që ka lule të verdha në formë ylli. Aditivi tenton të merret për të ndihmuar me kushtet e shëndetit mendor, të tillë si depresioni. Megjithatë, kantarioni është shoqëruar me ndërveprime potencialisht serioze me barna të caktuara.

Marrja e kantarionit me disa antidepresantë mund të çojë në një rritje të niveleve të serotoninës që mund të jetë kërcënuese për jetën. Simptomat mund të shfaqen brenda disa minutave ose orëve dhe mund të përfshijnë diarre, agjitacion, rrahje të shpejta të zemrës, presion të lartë të gjakut dhe halucinacione.

Kantarioni gjithashtu mund t’i dobësojë ilaqet kundër depresionit. Medikamente të tjera që kantarioni mund të dobësojë përfshijnë: Pilulat e kontrollit të lindjes, Ciklosporina (një ilaç që përdoret për të parandaluar trupin të refuzojë transplantet e organeve), Digoksina (një ilaç për dështimin e zemrës), Oksikodoni (ilaç kundër dhimbjes), Disa barna HIV, si indinavir, Disa ilaçe kundër kancerit, si irinotecan, ëarfarin (një tëhollues gjaku)./Health.com

Përgatiti: Nuhi Shala