Rreziku nga aditivët në mishin e papërpunuar

Aditivët në proshutë, salsiçe dhe pije të gazuara ju bën përtacë dhe dëmton metabolizmin tuaj, paralajmëroi studiuesit.

Testet kanë zbuluar gjithashtu prova se fosfati mund të dëmtojë metabolizmin.

Shkencëtarët amerikanë paralajmërojnë rezultatet të shtohen në një “kor në rritje” të zërave që kërkojnë uljen e niveleve të fosfatit në industrinë ushqimore.

Vlerësimet sugjerojnë se një e katërta e të rriturve konsumojnë të paktën tre herë më shumë shtimin e ushqimit se sa është rekomanduar.

Fosfatet shtohen në një grup ushqimesh për të zgjatur jetën e tyre të ruajtjes dhe për të shtuar aromë.

Studimi i shkencëtarëve pranë Universitetit të Teksasit në Dallas u botuan në revistën ‘American Heart Association’.

Vlerësimet sugjerojnë se një e katërta e të rriturve konsumojnë të paktën tre herë më shumë aditiv të ushqimit se sa është rekomanduar.

Ata mendohet të jenë të pranishëm në 70 për qind të ushqimeve, duke përfshirë ushqimin e ngrirë të përgatitur, mishin e paketuar dhe produktet për pjekje.

Në SHBA, të rriturit janë të nxitur të konsumojnë jo më shumë se 700 mg fosfor çdo ditë, sipas Institutit të Mjekësisë.

Në të kundërt, kompensimi i rekomanduar ditor për të rriturit në moshën midis 19 dhe 50 vjeç në Britaninë e Madhe nuk është më shumë se 550mg fosfor në ditë.

Studiuesit thanë se deri në 25 për qind e të rriturve që jetojnë në SHBA konsumojnë rregullisht të paktën trefishin e sasisë së përditshme të rekomanduar të fosfatit.

Ligjet aktuale në SHBA dhe Britaninë e Madhe nuk u kërkojnë prodhuesve sasinë e fosfatit që duhet përdorur në ushqime.

Fosfati mund të gjendet natyrshëm në disa ushqime, duke përfshirë arra, vezë dhe produkte të qumështit, si dhe duke u përdorur si një shtesë.

NHS paralajmëron se një prani e shtuar e fosfatit në gjak, mund të shkaktojë probleme me sy dhe lëkurë, si dhe në dobësimin e eshtrave dhe ngritjen e rrezikut të sëmundjeve të zemrës.

Veshkat eliminojnë fosforin e tepërt nga trupi, që do të thotë një mbingarkesë e shtesës mund të jetë një problem për njerëzit me veshkë të dëmtuar.