Çfarë tregon zëri juaj për karakterin tuaj

Kur dëgjojmë një zë, ne e lidhim atë automatikisht me personalitetin e personit. Por çfarë thotë zëri në të vërtetë për karakterin e një njeriu?

Shumica e njerëzve ndoshta e dinë këtë: Ne flasim me një të huaj në telefon ose dëgjojmë një podcast dhe mendjet tona automatikisht krijojnë një imazh të personit që flet.

Ne imagjinojmë moshën dhe gjininë e tyre dhe nëse personi është i vogël dhe delikat apo i gjatë dhe i fortë. Gjithashtu dëgjojmë nëse janë të trishtuar, miqësorë, të interesuar apo nervozë.

Dhe ne besojmë se mund të marrim një përshtypje për personalitetin e personit vetëm duke dëgjuar zërin e tij.

Zërat e thellë konsiderohen më tërheqës

Studimet psikologjike kanë treguar se zëri i një personi luan një rol kur bëhet fjalë për zgjedhjen e një partneri dhe – në rastin e një politikani – mund të ketë gjithashtu një ndikim në sjelljen e njerëzve në votim.

Toni i zërit duket të jetë veçanërisht vendimtar në gjithë këtë. Në studime të shumta, personat testues prireshin të lidhnin një zë mjaft të thellë me dominimin, atraktivitetin, inteligjencën dhe ndershmërinë.

Ky mund të tingëllojë si një lajm jo i mirë për këdo që mendon se ka një zë angullues ose zë të dobët. Por gjërat kryesore që janë studiuar deri më tani janë asociacionet që ngjall tingulli i një zëri tek dëgjuesi. Dhe kjo nuk na tregon shumë për karakterin aktual të personit që flet.

Çfarë nënkupton zëri im për mua?

Christoph Schild, psikolog në Universitetin e Siegen, thotë se njerëzit mund të gabojnë shumë kur interpretojnë një zë: “Mike Tyson, për shembull, është i njohur për zërin e tij mjaft të lartë, por në të njëjtën kohë [Tyson] ndoshta më shumë ka të ngjarë të shihet si një person dominues”.

Schild ishte pjesë e një ekipi kërkimor të udhëhequr nga psikologia Julia Stern, e cila më parë ka punuar në Universitetin e Göttingen. Ekipi po përpiqej të zbulonte nëse zëri i një personi ka ndonjë ndikim real në personalitetin e tyre.

Për ta shkurtuar një histori të gjatë: Po, ju mund të përcaktoni disa tipare të personalitetit përmes zërit të një personi. Por vetëm disa.

Të dhëna për sjelljen dhe dëshirën seksuale

Studiuesit rekrutuan 2,217 burra dhe gra për studimin e tyre, me gratë pak më shumë se burrat, dhe publikuan një punim në vitin 2021.

Stern dhe ekipi i tyre donin të dinin nëse një zë i lartë apo i thellë lidhej me disa tipare të karakterit.

Ata donin të testonin nëse njerëzit me zë më të thellë ishin më dominues, më të hapur, kishin një natyrë më pak të këndshme dhe ishin më aktivë seksualisht.

Studiuesit regjistruan tingujt e të gjithë pjesëmarrësve për ta përcaktuar lartësinë e saktë të zërit të tyre. U morën parasysh si mosha ashtu edhe gjinia.

Përveç kësaj, studiuesit mblodhën të dhëna për sjelljen dhe dëshirën seksuale. Pjesëmarrësit duhej të tregonin se sa dominantë, të hapur, neurotikë, mendjehapur dhe të ndërgjegjshëm e konsiderojnë veten.

Dominantë, të hapur, seksualisht aktiv

Sipas studimit të lartcekur, rezultoi se njerëzit me zë më të thellë ishin më dominues, më të hapur dhe më shumë të prirë të interesoheshin për seksin pa qenë në ndonjë marrëdhënie.

“Studiuesit aktualisht supozojnë se ndryshimet në thellësinë e zërit mund të jenë rezultat i përzgjedhjes seksuale,” thotë Schild. “Besohet se thellësia e zërit vepron si një sinjal “i sinqertë” që synon t’i trembë konkurrentët e mundshëm dhe t’i tërheqë bashkëshortët e mundshëm”.

Bazuar në këtë supozim, Schild thotë se do të kishte kuptim nëse zërat e thellë do të lidheshin me tiparet e personalitetit që lidhen me mënyrën se si ne i zgjedhim partnerët seksualë, siç është dominimi.

Jo çdo gjë vjen nga zëri

Mirëpo tiparet e tjera të personalitetit nuk mund të lidhen drejtpërdrejt me zërin. Zëri i një personi nuk ka gjasa të na tregojë se sa neurotikë, të ndërgjegjshëm apo mendjehapur janë.

Ndoshta kjo ofron njëfarë ngushëllimi për çdo lexues që mendon se ka vështirësi në jetë dhe në marrëdhënie sepse u mungon një zë i thellë: Një zë i thellë nuk përkthehet automatikisht në një personalitet magjepsës. Ka shumë tipare të tjera të rëndësishme të personazhit për të cilat zëri na tregon shumë pak, pavarësisht se sa kënaqemi duke e dëgjuar.DW