Paris. Foto: Urim Krasniqi/KALLXO.com

Senati francez e aprovon një projektligj që e bën abortin të drejtë kushtetuese

Senati i Francës e ka miratuar të mërkurën një projektligj për ta futur në Kushtetutë të drejtën e grave për të kryer abort.

Vendimi i së mërkurës vjen pasi dhoma e ulët, Asambleja Kombëtare, e aprovoi këtë projektligj në janar.

Projektligji tani do të dalë para ligjvënësve në një seancë të përbashkët në Parlamentin francez dhe pritet të miratohet nga shumica javën e ardhshme.

Presidenti i Francës, Emmanuel Macron, tha pas votimit se Qeveria e tij është e përkushtuar “ta bëjë ta pakthyeshme të drejtën e grave për të abortuar duke e mishëruar atë në Kushtetutë”.

Ai tha në rrjetin social X se do ta thërrasë një seancë të përbashkët të Parlamentit për votimin përfundimtar të këtij projektligji të hënën.

Qeveria e Macronit dëshiron që artikulli 34 i Kushtetutës të ndryshohet për të specifikuar se “ligji përcakton kushtet përmes të cilave ushtrohet liria e grave për të qenë në gjendje të kryejnë abort, e cila është e garantuar”.

Asnjëra prej partive të mëdha politike në Francë, të cilat përfaqësohen në Parlamenti, nuk e ka vënë në dyshim të drejtën për abort, e cila nga viti 1975 nuk cilësohet krim./REL