Flamuri i Francës, Foto: Pixabay

Franca do të përfshijë të drejtën e abortit në kushtetutë

Franca po përgatitet të bëhet vendi i parë në botë që vendos të drejtën e abortit në kushtetutën e saj, raporton BBC.

Të hënën, parlamentarët e dhomave të sipërme dhe të poshtme do të takohen në seancë speciale në Pallatin e Versajës, të thirrur nga Presidenti Emmanuel Macron.

Nëse, siç pritej, ata votojnë për mocionin e qeverisë me një shumicë prej tre të pestat, atëherë kushtetuta e vendit e vitit 1958 do të rishikohet për të garantuar “lirinë e garantuar” të grave për të abortuar.

Ky do të jetë ndryshimi i 25-të i dokumentit themelues të Republikës së Pestë dhe i pari që nga viti 2008.

Të nxitur nga fundi i mbrojtjes federale të të drejtave të abortit në SHBA dy vjet më parë, mbështetësit janë të shumtë lidhur me rishikimin – të cilin ata e shohin si siguri kundër çdo kthimi të ngjashëm në Francë.

Sondazhet tregojnë se rreth 85% e publikut francez e mbështesin reformën. Rezistenca nga të djathtët në parlament nuk ka arritur të materializohet.

Opozita, në vend të kësaj, është fokusuar kryesisht në politikën e lëvizjes: Presidenti Macron akuzohet për poshtërimin e kushtetutës për qëllime elektorale.

Kritikët thonë se rishikimi nuk është domosdoshmërisht i gabuar në vetvete, por i panevojshëm – dhe ata shohin një president të dobësuar që përpiqet të përdorë kauzën për të rritur kredencialet e tij të krahut të majtë dhe për të shuar kundërshtimin ndaj abortit./BBC

Përgatiti: Xheneta Murtezaj