Në Afganistan grave u ndalohet hyrja nëpër parqe argëtimi

Grave afgane u është ndaluar të hyjnë në parqet argëtuese në kryqytetin afgan, Kabul, të mërkurën pasi ministria e moralit të talebanëve tha se do të ketë kufizime që gratë të mund të hynin në parqet publike.

Një zëdhënës i Ministrisë për Përhapjen e Virtytit dhe Parandalimin e Veseve (MPVPV) konfirmoi se gratë do të kufizohen të hyjnë në parqe. Nuk ishte e qartë se sa gjerësisht po zbatohen këto kufizime ose si ndikuan ato në një rregull të mëparshëm nga MPVPV ku thuhej se parqet duhet të ndahen sipas gjinisë dhe disa ditë do të lihen mënjanë për gratë.

Në një park argëtimi në Kabul që përmban udhëtime të tilla si makina parakolp dhe një rrotë Ferris, dëshmitarët e Reuters panë disa gra që u larguan nga aty nga zyrtarët e parkut, me agjentë talebanë të pranishëm duke e vëzhguar situatën.

Masooma, një banore e Kabulit, e cila kërkoi që të publikohej vetëm emri i saj për arsye sigurie dhe tha se ajo ishte larguar me nipin e saj, shtoi: “Kur një nënë vjen me fëmijët e saj, ata duhet të lejohen të hyjnë në park, sepse këta fëmijë nuk kanë asgjë tjetër të mirë për të parë … ata duhet të luajnë dhe të argëtohen”.

Dy operatorë të parkut zbavitës që kërkuan të mbeten anonimë për të folur për një çështje të ndjeshme thanë se zyrtarët talebanë u kishin thënë që të mos i lejonin gratë të hynin në parqet e tyre.

Që nga marrja e pushtetit në Afganistan vitin e kaluar, talebanët islamikë kanë thënë se gratë nuk duhet të largohen nga shtëpia pa një të afërm mashkull dhe duhet t’i mbulojnë fytyrat e tyre, megjithëse disa gra në qendrat urbane e injorojnë rregullin dhe disa gra janë lejuar të punojnë në zyrat qeveritare.

Grupi islamik ka tërhequr gjithashtu kritika lidhur me sinjalet e kthesës në drejtim të hapjes së shkollave të mesme të vajzave në muajin mars.

Qeveritë perëndimore kanë thënë se grupi islamik  duhet ta ndryshojë kursin e tij për të drejtat e grave për çdo rrugë drejt njohjes formale të qeverisë talebane.

Talibanët thonë sei  respektojnë të drejtat e grave në përputhje me interpretimin e tyre të ligjit islamik./CNN

Përgatiti: Nuhi Shala