TikToker-i i popullarizuar, Khaby Lame, më në fund merr shtetësinë italiane

TikTokeri i popullarizuar 22-vjeçar, Khaby Lame, me 148 milionë ndjekës, e ka bërë betimin e tij të shtetësisë të mërkurën në Chiavasso, një komunë jashtë Torinos, sipas qeverisë lokale.

Lame u zhvendos në Itali nga Senegali, vendi i tij i lindjes kur ishte foshnjë, por iu dha shtetësia vetëm tani për shkak të ligjeve të rrepta të shtetësisë italiane.

Situata e tij – dhe e mijëra të rinjve të tjerë që kanë lindur në Itali ose janë rritur atje nga jo-italianë – u bënë tituj pasi Lame u bë krijuesi më i ndjekur i TikTok në muajin qershor. Vëmendja që i kushtohej “mbretit të TikTok të Italisë” kishte theksin tek fakti se ai në të vërtetë ai nuk ishte italian.

Në përgjigje, zëvendësministri i Brendshëm i Italisë, Carlo Sibilia, postoi në Twitter më 24 qershor se kërkesa e Lame për shtetësi u miratua së fundmi.

“I dashur @KhabyLame, doja t’ju bëja me dije se dekreti që ju jep shtetësinë #Italiane është nxjerrë në fillim të qershorit nga Ministria e Brendshme. Së shpejti do të kontaktoheni nga zyra lokale për t’ju njoftuar për betimin tuaj. Fat të mirë”, shkroi Sibilia në Tëitter.

Garancitë sugjeruan se aplikacioni i Lame kishte funksionuar përmes tubacionit sipas procedurave normale dhe nuk kishte marrë ndonjë trajtim të veçantë për shkak të famës së tij të sapogjetur në TikTok.

Sipas ligjit italian, fëmijët e lindur nga joitalianë dhe të rritur në Itali mund të aplikojnë për shtetësi në vitin e tyre të 18-të, një rregullore që kritikët thonë se diskriminon mijëra fëmijë që janë kulturalisht italianë, por u mohohet shtetësia.

Kritikët thonë se ligji e pengon integrimin dhe lë disa fëmijë pa shtetësi.

Ligjvënësit e qendrës së majtë në Itali po përpiqen në mënyrë rutinore t’i ndryshojnë rregulloret për ta dhënë shtetësinë më herët. Në Shtetet e Bashkuara, për shembull, fëmijët e lindur në tokën amerikane marrin nënshtetësinë amerikane pavarësisht nga kombësia e prindërve të tyre.

Por krahu i djathtë i Italisë ka këmbëngulur prej kohësh se shtetësia duhet të kalojë vetëm nga linjat e gjakut italianë. Propozimi më i fundit ka bërë thirrje për lejimin e fëmijëve të emigrantëve që kanë lindur në Itali ose kanë ardhur para se të mbushin 12 vjeç, të aplikojnë pasi të kenë përfunduar të paktën pesë vjet shkollë në Itali.

Bashkia e Chiavasso e filmoi ceremoninë e shkurtër në të cilën Lame u bë italian dhe e pyeti atë se çfarë ka ndryshuar.

“Nuk është se më parë, përpara nënshkrimit, nuk ndihesha italian, kështu që shumë pak ka ndryshuar”, tha Lame. “Por tani jam zyrtarisht italian, në letër”.

Lame fitoi famën e TikTok me videot simpatike të reagimeve të tij ndaj jetës së përditshme në të cilat ai nuk thotë kurrë asnjë fjalë. Ndjekja e tij u rrit gjatë pandemisë kur ai u pushua nga puna në fabrikë dhe përdori kohën shtesë në duart e tij për të bërë dhe ngarkuar më shumë video.

I pyetur se si kishte ndryshuar jeta e tij nga rritja e varfër në gjetjen e famës globale, Lame tha se familja e tij ishte e varfër, por e lumtur gjatë fëmijërisë së tij, dhe në ditët e sotme, “Është një realitet tjetër, është krejtësisht një botë tjetër.

“Për të cilën ende nuk jam mësuar, por gradualisht po përshtatem,” tha ai./Associated Press

Përgatiti: Nuhi Shala