Adoleshenti amerikan e mposht më në fund lojën e pamposhtur: Tetris

Një 13-vjeçar i quajtur Willis Gibson nga Oklahoma duket se më në fund e ka bërë gati të pamundurën: E ka mposhtur lojën legjendare Tetris.

Willis Gibson besohet të jetë lojtari i parë njerëzor që arriti nivelin 157 të videolojës klasike gati 40 vjet pas lëshimit të saj.

Videoja virale e lojës 38-minutëshe të Gibson, e postuar nën emrin e tij të ekranit “Blue Scuti”, është pika më e fundit e nostalgjisë për lojën problematike dhe të qëndrueshme të krijuar nga një inxhinier sovjetik në vitin 1984 dhe të popullarizuar në Sistemin Entertainment Nintendo.

Deri më sot, mbi 200 variante zyrtare të Tetris janë lëshuar në të paktën 70 sisteme, një rekord botëror sipas Rekordeve Botërore Guinness. Versioni celular i zhvilluar në Electronic Arts i lëshuar në vitin 2006 është shitur 100 milionë herë, duke e bërë atë video lojën e tretë më të shitur të të gjitha kohërave, sipas një raporti të Hewlett Packard vitin e kaluar.

Edhe pse Tetris ka mbetur i njëjtë gjatë dekadave, mënyra se si luhet ka evoluar. Deri në vitin 2011, lojtarët besonin se niveli 29 ishte më i larti i mundshëm, sepse ai nivel shfaqte shpejtësinë më të shpejtë për lojën.

Fuqia e qëndrimit të Tetris rrjedh nga thjeshtësia e lojës si dhe nga vështirësia e saj.

Gibson përfundoi i treti në kampionatin botëror 2023. Dhe ndërkohë që Gibson është një lojtar njerëzor që thyen rekord, një Tetris që po luhet nga Inteligjenca Artificiale, AI, arriti në nivelin 236 në viti 2021 duke i manipuluar parametrat e lojës./CNN

Përgatiti: Nuhi Shala