Kinezët aterrojnë në anën e errët të Hënës

Moduli i Kinës për të studiuar Hënën Chang-e 4, sot me sukses u ul në anën e errët të saj, që është ulja e parë e suksesshme në anën e errët të satelitit natyror Tokësor në historinë e njerëzimit, raportoi Televizioni Qendror i Kinës.

“Më 3 janar, në ora 10:26, koha kineze (3.26 në kohën e Ecropës Qendrore), anija kozmike” Change 4 “u ul me sukses në anën e errët të Hënës,” tha televizioni.

“Changed 4” është një modul hapësinor i përbërë nga një stacion stacionar hënor dhe një rover hënor dhe u nis me sukses më 7 dhjetor nga provinca jugperëndimore kineze Sichuan.

Misioni kinez lunar është emëruar pas perëndeshës mitike të Hënës dhe përfshin tre faza: Orbital, ulje dhe kthim në Tokë.

Fazat e para dhe të dyta tashmë janë zbatuar me sukses.

Ana e errët e Hënës nuk është e dukshme nga Toka. Që nga periudha e rrotullimit të Hënës rreth Tokës dhe rotacioni rreth boshtit të tij janë të barabarta, në çdo kohë mund të vërehet vetëm një hemisferë e Hënës.

Fotografia e parë e anës së errët të Hënës u regjistrua më 7 tetor 1959 nga stacioni sovjetik “Luna 3”, por deri më sot, asnjë anije kozmike nga Toka nuk ka zbritur mbi të.