Simptomat e demencës – Tri dëshira të pazakonta për ushqim mund të jenë shenja paralajmëruese të hershme

Ndërsa popullsia plaket, demenca është bërë një shqetësim shëndetësor në rritje në mbarë botën.

Demenca nuk është një gjendje e vetme, por në thelb një term ombrellë që mbulon një gamë të gjerë çrregullimesh njohëse. Kjo përfshin sëmundjen e Alzheimerit, e cila përbën 60 deri në 80 për qind të rasteve, sipas Shoqatës së Alzheimerit.

Ka më shumë se 850 mijë njerëz që jetojnë në Mbretërinë e Bashkuar me demencë, dhe aktualisht nuk ka asnjë kurë. Por njohja e shenjave dhe simptomave të hershme është ende shumë e rëndësishme.

Një nga shenjat më të zakonshme të sëmundjes së Alzheimerit, veçanërisht në fazën e hershme, është harrimi i informacionit të mësuar së fundmi. Megjithatë, ka disa tregues të tjerë të hershëm që mund të kenë të bëjnë me dëshirat e ndryshme për ushqim.

Dëshira për ushqim

Ndërsa sëmundja e Alzheimerit është forma më e zakonshme e demencës, një nga format më të rralla, e njohur si demenca frontotemporale (FTD), shkakton probleme me sjelljen dhe gjuhën dhe çuditërisht zgjedhjet e ushqimit.

Sipas Shoqatës së Alzheimerit, pacientët me FTD mund të “ngopin ushqime të ëmbla, të yndyrshme ose karbohidrate dhe të harrojnë sjelljet e tyre në tryezë”.

Organizata bamirëse shëndetësore shtoi: “Ata gjithashtu mund të mos dinë më se kur të ndalojnë së ngrëni, së piri alkool ose piri duhan”. Ata që vuajnë nga gjendja degjenerative e trurit mund të harrojnë se si të përtypin dhe gëlltisin ose mund të shpërqendrohen nga mjedisi i tyre.

Ata gjithashtu mund ta kenë të vështirë të hanë. Simptoma të tilla si humbja e oreksit, humbja e kujtesës dhe problemet me gjykimin mund të shkaktojnë vështirësi me ushqimin, të ngrënit dhe të ushqyerit.

Alzheimers.net tha: “Siç e dinë shumica e kujdestarëve, shumë njerëz që kanë demencë përjetojnë ndryshime të papritura në oreks që mund të çojnë në humbje të oreksit, humbje peshe ose rritje të dëshirave për ushqime dhe shtim në peshë”.

“Shpesh njerëzit me demencë nuk e shijojnë ushqimin dhe nuk përjetojnë shijen si dikur, gjë që mund të ndryshojë preferencat e oreksit. Për shkak se sythat e shijes pakësohen me moshën, njerëzit me demencë zgjedhin ushqime të rënda ose ushqime me shumë shije”.

Sythat e shijes së një personi zbulojnë katër shije: të ëmbla, të kripura, të tharta dhe të hidhura. Ndërsa njeriu rritet, aq më pak sytha shijeje kanë dhe aq më pak të ndjeshëm bëhen ndaj shijes. Ilaçet për demencën dhe Alzheimer-in dihet gjithashtu se ndikojnë në shijen e një personi. /Telegrafi/