Dogana serbe gjeti 2,000 artefakte të fshehura në një kamion

Artefaktet që datojnë që nga epoka e bronzit u gjetën të fshehura në një kamion me targa rumune, të drejtuar nga një qytetar serb, i cili tha se po i transportonte ato nga Ukraina.

Një total prej 2,113 artefakte që Dogana Serbe përshkroi se kishin “vlera të mëdha historike dhe arkeologjike” u kapën nga një kamion në vendkalimin kufitar Srpska Crnja midis Serbisë dhe Rumanisë të martën.

Kamioni kishte targa rumune dhe drejtohej nga një shtetas serb 46-vjeçar.

Dogana serbe tha se sipas mallrave të renditura në dokumentacionin doganor, kamioni po transportonte parket nga Ukraina në Serbi.

Shoferi, kur u pyet se çfarë tjetër kishte në kamion, tha se ai mbante vetëm dy çanta me ëmbëlsira dhe disa tenxhere.

“Gjatë një kontrolli të hollësishëm të automjetit, u përcaktua që kabina e kamionit dhe kutia e veglave anësore ishin plot me sende antike të padeklaruara nga periudha të ndryshme: epoka e bronzit, periudha bizantine dhe mesjeta, por edhe sende nga Sllavët dhe Keltët e lashtë, ”tha një deklaratë e Doganave.

“Duke pasur parasysh madhësinë dhe shumëllojshmërinë e koleksionit, është e pamundur të përcaktohet vlera pa një vlerësim ekspert, dhe të gjitha artikujt do të referohen për analiza. Isshtë e qartë, megjithatë, se ato kanë një vlerë të madhe historike dhe arkeologjike, ”shtoi ai.

Pasi artefaktet u zbuluan, shoferi u tha oficerëve të doganave se ai ishte dakord t’i transportonte nga Ukraina në Serbi për një tarifë të vogël dhe se atij iu tha që dikush do të kontaktonte me të pasi të mbërrinte në vend.

Zbulimi erdhi dy javë pasi anëtari serb i presidencës trepalëshe të Bosnjës dhe Hercegovinës, Milorad Dodik, shkaktoi polemikë kur ai paraqiti një ikonë antike të praruar ortodokse Ministrit të Jashtëm rus Sergei Lavrov gjatë vizitës së tij në vend në 14 dhjetor.

Ambasada e Ukrainës në Bosnjë dhe Hercegovinë u ankua se ikona 300-vjeçare ishte një “objekt i trashëgimisë kulturore Ukrainase” që besonte se mund të ishte marrë nga një pjesë e Ukrainës lindore që kontrollohet nga separatistët e mbështetur nga Rusia.

Më 23 dhjetor, Rusia ia ktheu ikonën ambasadës së Bosnjë dhe Hercegovinës në Moskë/BalkanInsight/