Çka foli Bujar Osmani sa udhëhiqte me OSBE-në me ministrin e jashtëm rus?

Kandidati i BDI-së për president në Maqedoninë e Veriut, Bujar Osmani, ka folur rreth takimit me ministrin e jashtëm rus, Sergey Lavrov, gjatë kohës sa Osmani udhëhiqte me Organizatën për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë – OSBE.

Ai në emisionin #KallxoPërnime, tha se ata (Rusia) nuk erdhën në Shkup, ata nuk erdhën në vizitë bilaterale, por erdhën në organizatën që janë anëtar (OSBE), për të marr vendime.

“Ishte një vendim i përbashkët që organizata të mbijeton. S’jam pishman sepse sot OSBE ekziston për shkak të kryesimit, për shkak të vendimit në Shkup që të vazhdohet të zgjidhet kryesuesi i radhës të vazhdoj mandati i Sekretares së Përgjithshme të ODIR-it, që kjo e fundit mbikëqyr zgjedhjet në Shkup” – tha ai.

“E kam thirrë me qëllim edhe ministrin e jashtëm të Maltës si kryesues i radhës, nuk ka pas aty flamur të Maqedonisë por vetëm të OSBE-së për shkak se ia kam bërë me dije se këtë takim e ke me mua si i OSBE-së dhe asnjëherë nuk do të mund të vinte në Shkup si ministër i jashtëm rus” – tha tutje Osmani.

Si kryesues i OSBE-së ai tregoi se çfarë ka bërë për Kosovën.

“Vizituam Akademinë për Policët, për së dyti bëra planin nëntë pikësh për deeskalim në veri të Kosovës, për shkak se si kryesues i OSBE-së është e vështirë të marrësh vendime për shkak se është me konsensus atje dhe prandaj e shfrytëzova mundësinë për këtë planin 9 pikësh, i cili u bë edhe plan i Qeverisë së Kosovës duke përfshirë këtu, shpalljen e zgjedhjeve normalizimin e situatës atje” – tha ndër tjerash Osmani.