Apple zbulon dobësi serioze të sigurisë për iPhone, iPad dhe Mac

Modelet e prekura përfshijnë iPhone 6S dhe më vonë, iPad më të rinj dhe Mac me macOS Monterey e lart, me të metat që mund të kenë akses të plotë në pajisjet.

Apple ka zbuluar dobësi serioze të sigurisë për iPhone, iPad dhe Mac, të cilat potencialisht mund t’i lejojnë sulmuesit ta marrin kontrollin e plotë të pajisjeve.

Apple shtoi se është “në dijeni të një raporti që kjo çështje mund të jetë shfrytëzuar në mënyrë aktive”.

Ekspertët e sigurisë kanë këshilluar përdoruesit që t’i përditësojnë urgjentisht pajisjet e prekura – iPhone 6S dhe modelet e mëvonshme, iPad-ët më të rinj dhe kompjuterët Mac që përdorin macOS Monterey.

Kjo dobësi gjithashtu ndikon në disa modele iPod.

Në një përditësim sigurie në faqen e saj të mbështetjes, Apple tha se një nga të metat do të thotë se një aplikacion me qëllim të keq “mund të jetë në gjendje të ekzekutojë kod arbitrar me privilegje kernel” – të cilin TechCrunch e përshkruan si qasje të plotë në pajisje.

TechCrunch raportoi se tjetri – një gabim WebKit – mund të shfrytëzohet nëse një pajisje e cenueshme aksesohet ose përpunohet “përmbajtje në ueb të krijuar me qëllim të keq [që] mund të çojë në ekzekutim arbitrar të kodit”.

Apple nuk dha asnjë informacion të mëtejshëm se sa përdorues janë prekur nga cenueshmëria.

Paralajmërimi për përdoruesit e Apple vjen përpara nisjes tradicionale në muajin shtator të iPhone-it më të fundit – që pritet këtë vit të quhet iPhone 14./SkyNews