Foto: Rtv21

6 llojet e dhimbjeve të kokës që janë shumë të rrezikshme

Jo të gjitha dhimbjet e kokës janë të njëjta, disa janë më të rrezikshme dhe kërkojnë ekzaminim të specializuar, si dhe terapi specifike.

Ndonjëherë kemi vetëm dhimbje koke. Kjo mund të jetë për shkak të stresit, dietës së dobët ose një mënyrë jetese të ngadaltë.

Disa lloje të dhimbjeve të kokës nuk duhet të anashkalohen pasi ato tregojnë se duhet të vizitojmë  mjekun.

Dhimbja e kokës e shkaktuar nga tensioni

Ky është lloji më i zakonshëm i dhimbjes së kokës. Sipas statistikave, 90% e njerëzve përjetojnë këtë lloj dhimbje koke herë pas here. Dhimbja e kokës shfaqet për shkak të tensionit të muskujve në qafë dhe pjesën e sipërme të shpinës dhe tensioni shkaktohet nga stresi ose lodhja.

Dhimbje koke sinusi

Alergjia sezonale dhe infeksioni i traktit të sipërm respirator mund të shkaktojnë inflamacion në pasazhet e hundës dhe sinuset. Kjo mund të rezultojë në një dhimbje koke sinusit.

Migrena

Shumë njerëz gabimisht e identifikojnë migrenën si sinus ose dhimbje koke për shkak të tensionit. Migrena është shumë më tepër se një dhimbje koke; ata që e kanë pasur atë të paktën një herë në jetën e tyre e dinë atë.

Dhimbje koke histaminë

Kjo dhimbje koke prek vetëm 1% të popullsisë në botë. Dhimbja ka një karakteristikë që nuk haset në llojet e tjera të dhimbjes së kokës – ndodh çdo ditë në të njëjtën kohë. Kjo është arsyeja pse mjekët besojnë se problemi është në hipotalamusin që kontrollon orën biologjike.

Dhimbje koke gjatë ushtrimit

Njerëzit sportivë profesionalë shpesh përjetojnë këtë lloj dhimbjeje. Ky lloj dhimbje koke është veçanërisht e përhapur në mesin e lojtarëve të futbollit, hokejit dhe ragbit.

Një dhimbje koke shpërthyese

Kjo lloj dhimbje koke është emëruar për shkak të një dhimbje shumë të fortë, të papritur dhe shpërthyese. Kulmi i dhimbjes zgjat afërsisht 60 sekonda, por mund të zgjasë disa javë./21Media