Gjykata vendos urdhër ndalimi për ish-presidentin Trump që të bëjnë komente publike para gjykimit penal

Në një zhvillim të rëndësishëm përpara gjyqit penal të afërt në lidhje me pagesat e parave të heshtura, një gjykatës i Nju Jorkut, Juan Merchan, ka vendosur një urdhër gag (ndalesë ligjore për deklarata publike lidhur me rastin) ndaj ish-presidentit Donald Trump, duke e penguar atë të bëjë deklarata për dëshmitarë të mundshëm dhe figura të tjera kyçe të përfshirë në rast.

Vendimi, i lëshuar nga gjyqtari Merchan, e ndalon Trump të bëjë ndonjë deklaratë në lidhje me dëshmitarët e mundshëm, avokatët, stafin e gjykatës ose anëtarët e familjes së prokurorëve dhe avokatëve që mund të ndërhyjnë në procedurat e gjyqit. Kjo direktivë shtrihet edhe për çdo vërejtje në lidhje me anëtarët e mundshëm ose aktualë të jurisë.

Gjykatësi Merchan e ka përmendur historinë e Trump për bërjen e deklaratave “kërcënuese, nxitëse, denigruese” kundër individëve brenda sistemit të drejtësisë, duke përfshirë anëtarët e jurisë, si bazë për urdhrin Gag.

Masa synon të sigurojë administrimin e drejtë të drejtësisë dhe ta parandalojë çdo ndikim të padrejtë në procesin e gjykimit.

Në mesin e atyre që preken drejtpërdrejt nga urdhri gag janë ish-avokati i Trump, Michael Cohen dhe ylli i filmit për të rritur Stormy Daniels, të cilët të dy pritet të dëshmojnë si dëshmitarë në gjyqin e ardhshëm.

Megjithatë, urdhri nuk e kufizon Trumpin që ta bëjë komente për Prokurorin e Qarkut të Nju Jorkut, Alvin Bragg, i cili konsiderohet një figurë publike, apo vetë gjyqtarin Merchan.

Imponimi i urdhrit gag vjen mes kritikave të përsëritura të Trump ndaj çështjes së prokurorit të qarkut dhe atyre të përfshirë, duke sinjalizuar një atmosferë kontestuese që çon në atë që mund të jetë gjyqi i parë penal i një ish-presidenti amerikan.

I planifikuar të fillojë me përzgjedhjen e jurisë më 15 prill, Trump përballet me 34 akuza për falsifikim të të dhënave të biznesit në lidhje me rimbursimet ndaj Cohen për pagesat e parave në këmbim të heshtjes të bëra për Daniels përpara zgjedhjeve të 2016-ës.

Këto pagesa dyshohet se kishin si qëllim ta heshtnin Daniels për një lidhje të dyshuar me Trump, akuza të cilat ish-presidenti i mohon me forcë.

Prokuroria e rrethit ka kërkuar që urdhri gag të mbetej në fuqi gjatë gjithë gjykimit për ta ruajtur integritetin e procedimit.

Në përgjigje të urdhrit gag, zëdhënësi i fushatës së Trump, Steven Cheung dënoi vendimin, duke argumentuar se ai shkel të drejtat e ish-presidentit të Amendamentit të Parë për t’u përfshirë në fjalime politike, veçanërisht pasi ai pozicionohet si një kandidat kryesor për presidencën në 2024.

Ndërkohë, avokati i Trumpit, Todd Blanche nuk pranoi të ofrojë ndonjë koment për këtë çështje.

Ndërkohë që procedurat ligjore intensifikohen, e gjithë vëmendja drejtohet te procesi i ardhshëm gjyqësor, i cili mbart implikime të rëndësishme jo vetëm për Trump, por edhe për peizazhin më të gjerë të politikës amerikane dhe sistemit të drejtësisë./CNN

Përgatiti: Nuhi Shala