Kinë, autoritetet kineze thonë se kanë klonuar me sukses 3 'super lopë' shumë produktive

Shkencëtarët kinezë i kanë klonuar me sukses tri “super lopë” që mund të prodhojnë një sasi jashtëzakonisht të lartë qumështi, raportoi media shtetërore, duke e cilësuar këtë si një progres për industrinë e qumështit të Kinës për ta reduktuar varësinë e saj nga racat e importuara.

Tre viçat, të shumëzuar nga shkencëtarët nga Universiteti Veriperëndimor i Shkencës dhe Teknologjisë Bujqësore dhe Pylltarisë, kanë lindur në rajonin Ningxia në javët para Vitit të Ri Hënor më 23 janar, raportoi Ningxia Daily shtetërore.

Ata u klonuan nga lopë shumë produktive nga raca Holstein Friesian, e cila e kishte origjinën në Holandë. Kafshët e zgjedhura janë të afta të prodhojnë 18 tonë qumësht në vit, ose 100 tonë qumësht gjatë jetës së tyre.

Kjo është gati 1.7 herë sasia e qumështit të prodhuar nga një lopë mesatare në Shtetet e Bashkuara në vitin 2021, sipas Departamentit Amerikan të Bujqësisë.

I pari nga viçat e klonuar lindi më 30 dhjetor me prerje cezariane për shkak të madhësisë së tyre relativisht të madhe prej 56.7 kilogramësh, tha një zyrtar në qytetin ëulin në Ningxia për Technology Daily shtetërore.

Shkencëtarët bënë 120 embrione të klonuara nga qelizat e veshit të lopëve shumë produktive dhe i vendosën në lopë zëvendësuese, sipas Technology Daily.

Jin Yaping, shkencëtari kryesor i projektit, e quajti lindjen e “super lopëve” një “përparim” që i lejon Kinës t’i ruajë lopët më të mira “në një mënyrë ekonomikisht të mundshme”, raportoi gazeta shtetërore Global Times.

Vetëm pesë në 10,000 lopë në Kinë mund të prodhojnë 100 tonë qumësht gjatë jetës së tyre, duke i bërë ato një burim të vlefshëm për mbarështim. Por disa lopë shumë produktive nuk janë identifikuar deri në fund të jetës së tyre, duke e bërë të vështirë mbarështimin e tyre, tha Jin.

Rreth 70% e lopëve qumështore të Kinës importohen nga jashtë, sipas Global Times.

Në shumë vende, duke përfshirë Shtetet e Bashkuara, fermerët mbarështojnë klone me kafshë konvencionale për të shtuar tipare të dëshirueshme, të tilla si prodhimi i lartë i qumështit ose rezistenca ndaj sëmundjeve, në pishinën e gjeneve.

Kina ka bërë përparim të rëndësishëm në klonimin e kafshëve vitet e fundit.

Vitin e kaluar, një kompani kineze e klonimit të kafshëve krijoi ujkun e parë të klonuar të Arktikut në botë.

Në vitin 2017, shkencëtarët kinezë thanë se ata prodhuan bagëti të klonuara me rezistencë të shtuar ndaj tuberkulozit të gjedhit, një rrezik për bagëtinë në shumë vende./CNN

Përgatiti: Nuhi Shala