Vjen Bluesky, rrjeti më i ri social dhe konkurrent i Twitter

Kliko këtu, bashkohu në grupin e KALLXO në Viber dhe informohu në kohë reale me lajmet kryesore gjatë ditës

Katër vjet më parë, një nga themeluesit e Twitter dhe ish-shefi ekzekutiv i kompanisë, Jack Dorsey, lansoi rrjetin social të decentralizuar Bluesky, të cilin më pas e parashikoi si një zgjerim të vetë Twitter-it. Ideja e tij ishte ta krijonte një aplikacion të bazuar në një protokoll të decentralizuar që do t’i jepte përparësi sigurisë dhe privatësisë së të dhënave. Në vend që këto të dhëna të menaxhoheshin nga kompani të mëdha teknologjike, siç është sot, do të kontrolloheshin nga vetë përdoruesit dhe do të ishin të sigurta edhe nga ndikimi i shteteve.

Me kalimin e kohës, rrugët e Twitter dhe Bluesky u ndryshuan dhe kjo u bë një platformë plotësisht e pavarur, dhe kur Musk mori e përsipër Twitter, Dorsey u përqendrua në aplikacionin e tij. Si duket vetë aplikacioni dhe çfarë opsionesh sjell, disa përdorues tashmë mund ta provojnë atë. Themi pjesë, sepse fillimisht u lansua një version testues i tij, i cili disponohet vetëm me ftesë.

Përdoruesit që marrin një ftesë do të mund ta shkarkojnë aplikacionin e Dorsey nga dyqani i aplikacioneve celulare të Apple dhe kushdo që është i interesuar për Bluesky përmes aplikacionit të tyre mund të regjistrohet për një listë pritjeje në mënyrë që kur të zgjerohet testimi, ata të kenë qasje në rrjetin social.

Për sa i përket ndërfaqes, ajo është e ngjashme me atë të Twitter-it, ashtu si aftësitë dhe opsionet e tij janë mjaft të ngjashme – për shembull, në vend të “what’s happening” në zonën e statusit, “what’s up”, postimet do të renditen nën “posts”. ” dhe “posts and replies” etj. Dallimi midis këtyre dy rrjeteve sociale, sipas Dorsey, është se Bluesky dëshiron ta zvogëlojë sasinë e fuqisë që ka Twitter, e cila reflektohet kur menaxhon platformën dhe përmbajtjen, domethënë ndalon përmbajtjen dhe përdoruesit. Duke vepruar kështu, ai e përmendi përjashtimin e Donald Trump nga Twitter si shembull në vitin 2021, dhe madje edhe atëherë ai pyeti veten nëse ishte një veprim i mirë.

Rruga drejt suksesit të aplikacionit të Dorsey nuk do të jetë e lehtë sepse, që nga marrja e Twitterit nga Musk, në treg janë shfaqur rrjete të reja sociale (ose disa ekzistuese kanë fituar më shumë popullaritet) tw tillw si Mastodon dhe Post, por pavarësisht nga të gjitha turbulencat që rrethojnë Twitter-i dhe njoftimet e disa përdoruesve se do të largohen nga ai rrjet, duket se shumica prej tyre cicërojnë ashtu siç bënin para se ky rrjet t’a ndërrojë pronarin, ndaj shtrohet pyetja nëse kanë nevojë edhe për një platformë të re./Gizmodo

Përgatiti: Nuhi Shala