Aplikacioni për ta diagnostikuar verdhëzën tek të sapolindurit mund të "shpëtojë jetë"

Një aplikacion celular për diagnostikimin e verdhëzës së rëndë te të sapolindurit mund të shpëtojë shumë jetë në pjesët më të varfra të botës, tregojnë rezultatet e studimit të ri.

Në studimin, bashkëautor nga studiues nga UCL dhe Universiteti i Ganës, një aplikacion i quajtur neoSCB u përdor për t’i skanuar sytë e më shumë se 300 të porsalindurve në Ganë, pasi një studim pilot u krye në 37 të porsalindur në vitin 2020.

Aplikacioni, i zhvilluar nga shkencëtarët dhe inxhinierët e UCL, u përdor për t’i analizuar fotot e marra me një telefon inteligjent për ta matur verdhëzën e të porsalindurve – një shenjë e verdhëzës neonatale.

Studimi e krahasoi efektivitetin e aplikimit me metodat konvencionale të shqyrtimit dhe zbuloi se midis 336 foshnjave të testuara, ai identifikoi saktë 74 nga 76 të porsalindurit me verdhëz të rëndë.

Studimi tregoi se kjo është në përputhje me saktësinë e metodës më të zakonshme të shqyrtimit, një pajisje jo-invazive e njohur si “bilirubinometër transkutan që identifikoi të 76 foshnjat me verdhëz.

Terence Leung nga UCL, i cili e zhvilloi teknologjinë për aplikacionin, tha se studimi tregoi se aplikacioni ishte po aq i mirë sa rekomanduan pajisjet komerciale. Ai shtoi se nevojitet vetëm një smartphone.

Drejtuesja e studimit Christabel Enweronu-Larye e Universitetit të Ganës tha se metoda e aplikimit ishte “e pranueshme” për nënat në zonat urbane dhe rurale që morën pjesë në studim.

Verdhëza është e zakonshme dhe zakonisht e padëmshme tek të porsalindurit. Por në raste të rënda, bilirubina, pigmenti që shkakton lëkurën e verdhë, mund të depërtojë në tru dhe të çojë në vdekje ose humbje të dëgjimit, vonesa në zhvillim dhe kushte neurologjike.

Verdhëza e rëndë vret rreth 114 mijë të porsalindur çdo vit dhe shkakton 178 mijë raste të paaftësisë në mbarë botën.

Foshnjat në vendet më të varfra janë në rrezik më të lartë të verdhëzës së rëndë./Dnevnik.hr