Gjeneva- djepi i orëve zvicerane

Cilësia, saktësia, unike, besueshmëria, tradita, dizajni, inovacioni… këto janë vetëm disa nga fjalët që përmbledhin industrinë zvicerane të orëve – një industri e cila arrin të prodhojë sahat që janë të paktë, por shumë komplekse, tradicionalë por më të mirë të shtetit, shkruan portali zyrtar i Zvicrës.

Reputacioni i pashembullt i orëve zvicerane është rezultat i mundimit të vështirë mbi 500 vjet dhe vëmendjes së përpiktë ndaj detajeve. Ndërsa Gjeneva është padyshim djepi i orëve zvicerane, zemra e saj është në “arc jurassien”, harku i formuar nga malet Jura që shtrihet nga Gjeneva në jug në Basle në veri, me kompani të përqendruara në kantonet e Neuchâtel, Vaud, Jura, Bern, Solothurn dhe Basle.

Por gjërat nuk kanë qenë gjithmonë të lehta për industrinë. Është dashur të përballet me trazira politike, konkurrencë të ashpër nga jashtë për të mos përmendur problemet që lidhen me metodat e prodhimit të tij të fragmentuar dhe intensiv të punës. Por, si koha vetvetiu, orët zvicerane nuk qëndrojnë asnjëherë.

Zvicra mbetet një udhëheqëse botërore falë modelimit dhe inovacioneve teknike. Krijuesit e orës zvicerane prodhojnë ora që i përshtaten çdo shije dhe çdo buxhet: nga ora plastike e lirë dhe e gëzuar e prodhuar në masë kuarci, deri në kronografët e enkrustuar me ar dhe diamant. Kur blini një orë zvicerane, pa marrë parasysh se çfarë çmimi është, pa marrë parasysh se cila kompani e bëri atë, ju e dini që po blini një artikull të cilësisë dhe besueshmërisë së jashtëzakonshme. Ora zvicerane janë në kërkesë të lartë në të gjithë botën. Në fakt, 95% e orëve “të bëra nga Zvicra” shiten jashtë vendit, duke e bërë industrinë e shikuesve eksportuesin e tretë më të madh të Zvicrës.

Cfarë është ajo që drejton prodhuesit e orës zvicerane? Ndoshta është fluksi i pashpjegueshëm i kohës dhe përpjekja e tyre e vazhdueshme për ta kapur atë, megjithëse fluturuese, dhe ta paraqesë atë tek ne në forma dhe forma gjithnjë e më interesante …