Ramazan: Kisha gjermane hap dyert për lutjet muslimane

 

Një kishë në Berlin ka hapur dyert e saj për adhuruesit muslimanë në pamundësi për t’u futur në xhamit e tyre sipas rregullave të reja të distancimit shoqëror.

Gjermania lejoi që shërbimet fetare të rifillojnë më 4 maj, por besimtaret duhet të mbajnë një distancë prej 1.5 meter.

Si rezultat, xhamia Dar Assalam në rrethin Neukölln të qytetit mund të mbante vetëm një pjesë të kongregacionit.

Por kisha Martha Lutheran në Kreuzberg ofroi  ndihmë duke pritur lutjet e së Premtes në fund të Ramazanit.

Gjatë gjithë muajit të Ramazanit, Myslimanët nuk pranojnë të hanë, të pinë, pirja e duhanit dhe mardhëniet seksuale nga agimi deri në muzg.

Normalisht familjet dhe miqtë do të mblidheshin për të prishur agjërimin e tyre dhe dhe pjesëmarrjen  në lutjet komunale, por në Berlin – si në vendet e të gjithë botës- festimet e këtij viti janë influencuar.

“Është një shenjë e shkëlqyeshme dhe sjell gëzim në Ramazan dhe gëzim në mes të kësaj krize,”, imami i xhamisë i tha agjencisë së lajmeve Reuters. “Kjo pandemi na ka bërë një komunitet. Krizat i bëjnë njerëzit të mblidhen.”

“Ishte një ndjenjë e çuditshme për shkak të instrumenteve muzikore, fotografive,”, tha Anëtari i kongregacionit,Samer Hamdoun, duke vërejtur kontrastin e adhurimit islam.

“Por kur të shikoni, kur harroni detajet e vogla. Kjo është shtëpia e Zotit në fund.”

Edhe pastori i kishës mori pjesë në shërbim.

“Kam mbajtur një fjalim në gjermanisht,” tha Monika Matthias, “Dhe gjatë lutjes, unë mund të thosha vetëm po, po, po, sepse kemi të njëjtat shqetësime dhe duam të mësojmë nga ju.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!