Trump në audio-regjistrim: Çfarë do të thotë kjo dhe çfarë pason tash e tutje

Historia e ish-presidentit Donald Trump për të bërë komente të papërshtatshme ose të dyshimta në audo-regjistrime (kasetë) mori një vëmendje tjetër të mërkurën me zbulime të reja nga jeta e tij pas lënies së detyrës së Prsidentit në Shtëpinë e Bardhë.

Shembulli i fundit doli nga raportimi ekskluziv i CNN se prokurorët federalë kanë një audioregjistrim të Trump duke pranuar se ai mbante një dokument të klasifikuar të Pentagonit pas largimit nga detyra. Audioregjistrimi duket se nuk ka gjasa ta dëmtojë pozicionin e tij politik si kryesues për nominimin e Republikanëve në vitin 2024. Por mund të ketë pasoja reale në harresën ligjore në të cilën ai jeton.

Shumica e njerëzve e kujtojnë audio-regjistrimin “Access Hollywood” të Trump duke përdorur gjuhë vulgare për të argumentuar se “yjet” mund t’i rrëmbejnë gratë. Shfaqja e këtij audio-regjistrimi pak para zgjedhjeve të 2016-ës nuk e dëmtoi atë politikisht. Por më vonë ai e mbrojti atë deklaratë si të vërtetë, “fatkeqësisht ose fatmirësisht”, në një videodeponim dhe juristët në Nju Jork kohët e fundit e gjetën atë përgjegjës për abuzim seksual pasi ky video-deponim iu transmetua atyre.

Dhe pastaj është audioregjistrimi i tij duke u kërkuar zyrtarëve zgjedhorë në Gjeorgji që të “gjenin” vota për ta ndihmuar atë të ndryshojë rezultatet e zgjedhjeve presidenciale të vitit 2020. Ato përpjekje për ta përmbysur fitoren e presidentit Joe Biden në shtetin amerikan të Peach janë pjesë e një hetimi në vazhdim.

Ky audioregjistrim i fundit mund të përfundojë gjithashtu si pjesë e një çështjeje penale. Audio-regjistrimi është në posedim të këshilltarit special të Departamentit të Drejtësisë, Jack Smith, i cili po e heton ruajtjen e informacionit të mbrojtjes kombëtare. Hetimi i Smith ka treguar shenja se po i afrohet fundit, megjithëse nuk ka rezultuar në ndonjë akuzë penale.

Pra, pse është kaq domethënës ky zbulim?

“Para së gjithash, prokurorët i duan audioregjistrimet”, deklaroi analisti i lartë ligjor i CNN, Elie Honig, një ish-prokuror federal, Jake Tapper-it në “The Lead” të mërkurën, “Nëse keni një temë në audio-regjistrim, këto janë fjalët e tij, ky është zëri i tij. Mbrojtja nuk mund të thotë, mirë, disa dëshmitarë po mashtrojnë të vërtetën”.

Trumpi në audio-regjistrim

Audio-regjistrimi i takimit të korrikut 2021, të cilin CNN nuk e ka dëgjuar, por është përshkruar nga burime të shumta, nënvlerëson seriozisht argumentin e kahershëm të Trump se ai deklasifikoi mendërisht materialin që mori me vete nga Shtëpia e Bardhë. Ai gjithashtu e shton klubin e tij Bedminster në vendet e mundshme ku Trump kishte klasifikuar dokumente pas largimit nga detyra e presidentit.

Audio-regjistrimi i takimit kap zhurmën e shushurimës së letrës, thanë burimet, megjithëse nuk është e qartë nëse ishte dokumenti i vërtetë në fjalë. Kjo ngre pyetje në lidhje me ekspozimin e dokumentit pasi të pranishmit në takim përfshinin njerëz që nuk kishin leje sigurie që do t’i lejonin ata të qaseshin në informacionin e klasifikuar, thanë burimet.

Smith është fokusuar në takimin si pjesë e hetimit penal për trajtimin e sekreteve të sigurisë kombëtare nga Trump dhe prokurorët i kanë pyetur dëshmitarët për audio-regjistrimin dhe dokumentin përpara një jurie të madhe federale, raportuan Katelyn Polantz, Paula Reid dhe Kaitlan Collins nga CNN.

Në përgjigje të raportit, një zëdhënës i fushatës së Trump ka thënë se “rrjedhjet” kanë për qëllim “t’ ndezin tensionet” rreth Trump.

Çka është ky dokument?

Audio-regjistrimi e kujton gjithashtu kaosin në fund të presidencës së tij. Në audio-regjistrim, thonë burimet për CNN, Trump tregon një dokument të klasifikuar të Pentagonit në përpjekje për ta hedhur poshtë idenë se Kryetari i Shefit të Shtabit të Përbashkët Gjeneral Mark Milley ishte përpjekur ta ndalonte atë ta fillonte një luftë me Iranin.

Në korrik të vitit 2021, gazetarja Susan Glasser raportoi se, afër fundit të presidencës së Trump, Milley kishte ngritur shqetësime për përpjekjet e Trumpit për ta goditur Iranin dhe u kishte thënë Shefave të Përbashkët që të siguroheshin që Trump të mos lëshonte urdhra të paligjshëm dhe që ai të informohej nëse kishte ndonjë shqetësim. 

Kjo storie e New Yorker e pati zemëruar Trumpin. Në audio-regjistrim, ai përmend dokumentin, për të cilin tha se erdhi nga Milley, në përgjigje të asaj storie – duke argumentuar se nëse të tjerët mund ta shihnin atë, kjo do ta diskreditonte Milley-n, thanë burimet. (Dokumenti i referuar Trump nuk është prodhuar nga Milley, i është thënë CNN).

Ekzistenca e dokumentit nuk është aspak e pazakontë. Shefat e Përbashkët të Shtabit ka një drejtori të fokusuar në zhvillimin dhe propozimin e strategjive dhe planeve për kryetarin, dhe një tjetër që ofron udhëzime për planet dhe operacionet aktuale për komandantët në të gjithë forcën.

“Mund të zgjidhni çdo vend dhe skenar dhe ka të ngjarë një plan emergjence”, i tha një zyrtar amerikan Haley Britzky të CNN.

Është edhe më pak e pazakontë që Milley ta ketë informuar Trump-in për ato plane, shtoi zyrtari. Si kryetar i Shefave të Përbashkët, detyra e Milley është ta këshillojë dhe informojë presidentin mbi opsionet e tij ushtarake si komandant i përgjithshëm.

“Kjo nuk do të thotë se gjenerali Milley është një luftënxitës”, tha për CNN Beth Sanner, ish-zëvendësdrejtoreshë e Inteligjencës Kombëtare e cila ishte e përfshirë me informime të inteligjencës gjatë karrierës së saj. “Krejt e kundërta. Kam folur me të shumë herë gjatë rolit tim si zyrtar i inteligjencës dhe ai absolutisht nuk donte të futej në luftë me Iranin”.

Raporti i CNN mbi audio-regjistrimin përfshin gjithashtu zhvillimin e pabesueshëm që hetuesit e kanë marrë në pyetje Milley, i cili është ende gjenerali më i lartë amerikan.

Një kundërthënie e qartë

Gjëja më e rëndësishme këtu mund të jetë pranimi nga ana e ish presidentit Trump se dokumenti është i klasifikuar, duke e kundërshtuar argumentin e tij se ai kishte fuqinë e njëanshme për t’i deklasifikuar gjërat dhe për t’i marrë ato nga Shtëpia e Bardhë.

Gjatë një eventi të CNN në New Hampshire në fillim të këtij muaji, Kaitlan Collins e CNN e pyeti Trump-in nëse ai i kishte treguar dikujt dokumente të klasifikuara dikujt.

“Jo në të vërtetë”, i tha ai, duke shtuar, “Më lejoni t’ju them, unë kam të drejtën absolute të bëj çfarë të dua me ta”.

Ai kishte thënë se çdo dokument i klasifikuar që kishte ishte i deklasifikuar, gjë që me sa duket kundërshtohet edhe nga audioregjistrimi.

Siç raportoi CNN, komentet e Trump në audio-regjistrim sugjeruan se ai donte ta ndante informacionin, por ishte i vetëdijshëm për kufizimet në aftësinë e tij pas presidencës për t’i deklasifikuar të dhënat, thanë dy nga burimet.

Paqartësitë e shumta ligjore

Çështja e dokumenteve nuk është e vetmja çështje ligjore që varet nga Trump.

Ish-presidenti dhe shteti të cilin ai dëshiron të udhëheqë përsëri, kanë nevojë për një kalendar të koduar me ngjyra për t’i mbajtur gjurmët e të gjitha zhvillimeve ligjore që e përfshijnë atë – dhe për të ndihmuar në ndarjen e gjyqeve dhe apelimeve të mundshme nga debati i ardhshëm dhe datat e para.

Përveç hetimeve të vazhdueshme për pasojat e zgjedhjeve të vitit 2020, ja çfarë tjetër po rëndon mbi ish presidentin Trump.

  • Gjykimi i tij penal në Nju Jork, i cili rrjedh nga hetimi për rolin e tij të dyshuar në një skemë të parave në këmbim të heshtjes, do të përkojë me garat paraprake të marsit.
  • Menjëherë, ka një gjykim të tetorit 2023 për padinë prej 250 milionë dollarësh të Prokurorit të Përgjithshëm të Nju Jorkut kundër Trump, fëmijëve të tij më të mëdhenj dhe Organizatës Trump. Organizata Trump ishte dënuar tashmë për mashtrim tatimor kriminal në muajin dhjetor.

Trump është shpallur përgjegjës në një çështje civile për abuzim seksual me ish-shkrimtarin e revistave E. Jean Carroll në një dyqan në Nju Jork në mesin e viteve 1990. Apelimet janë në vazhdim. Por Carroll, duke i shfrytëzuar komentet e Trump-it në një tubim të CNN në fillim të kësaj pranvere, i ka kërkuar një gjyqtari ta amandamentojë çështjen e saj fillestare të shpifjes kundër tij./CNN

Përgatiti: Nuhi Shala