Shqiptaro-amerikani B. Bix Aliu nominohet nga Biden për ambasador në Malin e Zi

Diplomati amerikano-shqiptar B. Bix Aliu (Begzat Azem Aliu) është nominuar për Ambasador të Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Mal të Zi.

“B. Bix Aliu, i nominuar për Ambasador të Jashtëzakonshëm dhe Fuqiplotë në Mal të Zi”, thuhet në njoftimin e Shtëpisë së Bardhë.

Bix Aliu është anëtar karriere e Shërbimit të Lartë të Jashtëm, klasa ministër-këshilltar. Aliu së fundmi ka shërbyer si i Ngarkuar me Punë, i emëruar si i përkohshëm i Ambasadës së SHBA-së në Budapest, Hungari. Para kësaj, ai ishte Zëvendës Shefi i Misionit të Ambasadës së SHBA-së në Poloni dhe ishte i Ngarkuar me Punë, i emëruar si i përkohshëm gjatë gjithë vitit 2021.

Më parë, Aliu ishte Konsull i Përgjithshëm i Konsullatës së Përgjithshme të SHBA-së në Krakov dhe u dekorua me Medaljen Honoris Gratia, nderimi më i lartë i qytetit, për avancimin e tij të rëndësishëm të lidhjeve ekonomike dhe kulturore midis Shteteve të Bashkuara dhe Krakovës. Detyrat e tjera të Aliut përfshijnë shërbimin si Zëvendës- Shef i Misionit të Ambasadës së SHBA-së, në Podgoricë, Mali i Zi, Oficer i Diplomacisë Publike në Tiranë, Shqipëri, Zëvendës Koordinator Orientimi në Qendrën Kombëtare të Trajnimit për Çështjet e Jashtme të Departamentit të Shtetit dhe shërbimi në Kongres si Pearson Anëtar i Kongresit.

Aliu ka një Diplomë Mjekësie nga Universiteti i Prishtinës, Kosovë dhe një Diplomë Master i Studimeve Strategjike nga Kolegji i Luftës së Ushtrisë Amerikane në Carlisle, Pennsylvania.

Aliu është fitues i çmimeve të shumta për performancë nga Departamenti i Shtetit dhe flet gjuhën malazeze, polake, serbo-kroate, maqedonase dhe shqipe.