A duhet të formohet asociacion i komunave shqiptare në Maqedoni të Veriut, flet kandidati për president

Kandidati për president të Maqedonisë së Veriut, nga lista e partisë opozitare ‘VLEN’, Arben Taravari, ka thënë se shqiptarët në këtë shtet kanë më pak të drejta se sa serbët në Kosovë.

Ai në emisionin “Kallxo Përnime”, ka shtuar se në Maqedoni duhet të kthehet kushtetuta e vitit 1974.

“Shqiptarët në Maqedoni t’i kenë të drejtat njëjtë si serbët në Kosovë. Ne kemi shumë më pak të drejta ndonëse jemi 30% të popullatës se sa që kanë serbët në Kosovë që janë 4 apo 5%”, – tha Taravari.

Ai shtoi se në Maqedoni duhet decentralizim i pushtetit.

“1974 në Tetotvë p.sh, kryetari i komunës e zgjedhte drejtorin e spitalit, e zgjidhte kryesuesin e prokurorisë, të gjitha institucionet kulturore ishin në kompetenca të kryetarit të komunës. Sot asnjëra prej këtyre kompetencave nuk është” – tha tutje Taravari.

Ai ka folur edhe për emrat e rrugëve në Maqedoni të Veriut që nuk janë në gjuhën shqipe, ndonëse është gjuhë zyrtare në këtë shtet.

“Sipas ligjit është dashur që të jenë në dy gjuhë edhe në gjuhën shqipe, aty ku jetojnë më shumë se 20% popullatë shqiptare. Psh në Shkup janë mbi 20% shqiptar, por jo sjanë shenjat në gjuhën shqipe, disa komuna fatkeqësisht nuk e respektojnë ligjin edhe pse ka një agjencion që duhet ti dënoj”, – tha kandidati për president.

Ai ka insistuar që duhet të ndrërrohet kushtetuta e këtij shteti, bashkë me këtë, të hiqet 20%-shi.

Në kushtetutën e Maqedonisë së Veriut, shqiptarët përkufizohen si popull ‘20%’.

“Është fyese është ofenduese sepse na llogarisin si numër apo si përqindje. Shkruani në vend të asaj 20%, gjuha maqedonase dhe gjuha shqipe” -thotë Taravari.

Sipas tij maqedonasit e kanë kompleks dhe Maqedoninë e Veriut e konsiderojnë vetëm pronë të vetën.

“Mendoj se te maqedonasit ka një kompleks disi s’mund ta pranojnë ose e konsiderojnë këtë shtet si vetëm të vetin. Shteti u takon qytetarëve e jo pronë e një etnie. Gabimi më i madh që mendoj se e kanë në subkoshiencën e tyre, bashkë qytetarët e tan maqedonas është pronësia dhe kompleksi qe nëse i jep të drejt një etnie tjëtër, ata do të humbin diçka, por ata asgjë nuk humbin dhe janë shumë më zemërgjërë” – tha tutje Taravari.

Më 23.02.2024 në “Kallxo Pernime” dha një intervistë edhe kryeministri i parë shqiptar i Maqedonisë së Veriut, Talat Xhaferi.