Pse rumunët janë të pushtuar nga hudhrat?

Ndërsa shumë njerëz nuk preferojnë hudhër në ushqimin e tyre nga frika e nuhatjes, rumunët kanë një vlerësim të kultit për të, thuhet në një reportazh të BBC.

Rrugëtimi, rrugët e mjegullta të Transilvanisë, kështjellat mesjetare vendosin skenën për disa nga legjendat më të errëta të Evropës, më i famshmi prej të cilave është Count Drakula.

Pavarësisht se nuk e kishte futur asnjëherë këmbë në Transilvani vetë, autori i Shekullit XIX Bram Stoker e bazoi rrëfimet e tij të vampirëve në “strigoi” (nga latinishtja ‘striga’ që do të thotë ‘shtrigë’ ose ‘shpirt i lig’) falë një libri që ai gjeti në Bibliotekën Whitby të Anglisë. Një llogari e principatave të Vllahisë dhe Moldavisë . Në libër, Vlad Tepes, një sundimtar historik që luftoi kundër pushtimit të turqve, tërhoqi vëmendjen e tij. Ai ishte djali i Vlad Dracul i Shtëpisë së Drăculești dhe ishte personazhi i përsosur mbi të cilin të mbështetej personazhi i tij kryesor që thithte gjak.

Megjithëse Dracula e Stoker ishte imagjinar, shpirtrat e errët kanë ekzistuar prej kohësh në folklorin e Evropës Lindore, siç ka përdorimi i hudhrave për t’i shmangur ato.

Përmes praktikave të kaluara në breza, mendohet se hudhra mbron njerëzit dhe shtëpitë nga shpirtrat e këqij, si dhe shëron sëmundjet siç janë ftohjet dhe kollitjet. Strigonët besohet se thithin qumështin nga nënat dhe lopët (frymëzimi për vampirët që thithin gjakun e Stoker), kjo është arsyeja pse fshatarët rumunë kanë mbrojtur prej kohësh bagëtinë e tyre duke thyer bririn e tyre me hudhër.

Por përtej folklorit, hudhra është një domosdoshmëri në pjatën e çdo Rumani.

E konsideruar e pazëvendësueshme në biftekat aromatizues dhe ushqimet e tjera, hudhra ka qenë gjithmonë një kulturë e përhapur në Rumani. E konsideruar unike për shkak të cilësisë së tokës së vendbanimit të largët, hudhra e Kopli ka fituar famë si në rang kombëtar ashtu edhe ndërkombëtar.

Në një nivel shtëpie, hudhra përdoret në ciorbă , fjalë për supat e shumta të vendit që përmbajnë perime dhe mish, të tilla si ciorbă de burtă  (supë me perime) ose versioni i saj më i lehtë, ciorbă rădăuţeană bërë me pulë. Të pranishëm në çdo menu, salcice derri i detyrohen shijes së tyre të lëngshme dhe të këndshme për sasinë bujare të hudhrave në recetë.

Përveç që është një përbërës thelbësor në kuzhinën Rumune, hudhra është menduar prej kohësh si një bimë magjike. Në prag të Shën Andreë (shenjtor i Rumanisë) hudhra besohet se ju mban të sigurt kundër strigoi dhe moroi , shpirtrat e këqij të atyre që kaluan në atë ndjekje familja e të afërmve që akoma jetojnë. Një Halloëeen i llojeve, banorët e zonave rurale të dy hanë hudhër dhe e lyejnë atë në qoshet e dritareve dhe dyerve për t’u mbrojtur. Rreshtat e hudhrës mund të shihen të varura me të njëjtin qëllim.

Për shkak të vetive shëruese si një ilaç alternative, hudhrës i janë dhënë atribute të tjera simbolike si një bimë ritualiste.

Por nuk ndalet këtu. Në Rumani, hudhra konsiderohet një ilaç më i fuqishëm (natyral) sesa shumica e antibiotikëve, për shkak të një përbërjeje të quajtur allicin (lëshohet kur hudhra është copëtuar ose grimcuar) që ka veti të ngjashme si penicilina, dhe pjatat siç janë supa e hudhrave të bëra me hudhër të pjekur kokat e përziera me karota, qepë, patate, majdanoz dhe selino shërbehen për të luftuar gripin.

Pra, pavarësisht nëse ekzistojnë apo jo vampirë në Rumani, hudhrat gjenden më së shumti në ushqimin, ilaçin dhe folklorin e lashtë.

Përgatiti- Drenushë Ramadani