Miliarderi amerikan, George Soros.

Soros: Pandemia e COVID-19 kërcënon mbijetesën e Bashkimit Evropian

Investitori dhe filantropi miliarder George Soros ka thënë se coronavirusi kërcënon mbijetesën e Bashkimit Evropian përveç nëse blloku ndërmerr veprime për të rritur buxhetin e tij dhe për të siguruar lehtësim financiar për popujt e tij më të goditur, raporton CNN.

“Rrethanat e jashtëzakonshme kërkojnë masa të jashtëzakonshme,” tha Soros në një intervistë për gazetën holandeze ‘De Telegraaf’ botuar të Premten.

“Lidhjet e vazhdueshme ose konsultimet janë një masë e tillë. Ato nuk duhet as të konsiderohen në kohë normale. Por nëse BE-ja nuk është në gjendje ta marr në konsideratë tani, ajo nuk mund të jetë në gjendje t’i mbijetojë sfidave me të cilat përballet aktualisht. Kjo nuk është një mundësi teorike por mund të jetë realiteti tragjik “.

Miliarderi shtoi se BE-ja mund të sigurojë ndihma të vazhdueshme duke autorizuar taksën në mënyrë që t’i lëshojë ato, pasi blloku do të duhet të ruajë vlerësimin AAA për idenë që të funksionojë.

Soros sugjeroi që paratë e mbledhura mund të ndaheshin për ata që kanë nevojë më të madhe, veçanërisht vendet më të goditura jugore. Ai ishte veçanërisht i shqetësuar për Italinë, për të cilën ai tha se ishte trajtuar padrejtësisht nga BE-ja dhe Gjermania në të kaluarën.

“Çfarë do të mbetej nga Evropa pa Italinë?”, Tha Soros.

“Italia ka qenë vendi më pro-evropian. Italianët i besuan Evropës më shumë sesa qeverisë së tyre, dhe me arsyetim të mirë. Por ata u trajtuan keq gjatë krizës së refugjatëve të vitit 2015. Kjo është koha kur italianët vendosën të votojnë për Matteo Salvinin dhe ‘Lëvizjes Pesë Yje’ me shumicë. ”

“Kohët e fundit, lehtësimi i masave të ndihmës shtetërore, të cilat favorizojnë Gjermaninë, ka qenë veçanërisht e padrejtë për Italinë, e cila veçse ishte njeriu i sëmurë i Evropës dhe më pas goditja më e rëndë i erdhi nga Covid-19”.

Soros tha se pret që dëmi i pësuar nga ekonomia e Eurozonës për shkak të virusit do zgjasë më gjatë sesa shumica e njerëzve mendojnë se do të ndodhë.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!