Maqedonia e Veriut nis regjistrimin e diasporës, ndërsa thirrjet për bojkot rriten

Maqedonia e Veriut ka nisur fazën e parë të regjistrimit të saj që përfshin regjistrimin e anëtarëve të diasporës, mes përpjekjeve të vendosura nga opozita për të bllokuar të gjithë procesin.

Regjistrimi kombëtar i vonuar prej kohësh në Maqedoninë e Veriut, një operacion kyç që vendi nuk ka arritur të kryejë për 19 vjet për shkak të ndërhyrjeve etnike dhe politike, tashmë po përballet me përpjekje serioze për ta prishur atë.

Ndërsa të hënën vendi nisi fazën e parë të numërimit me një aplikim online që do të lejojë që qytetarët që jetojnë jashtë të regjistrohen, gjë të cilën ata do ta kenë mundësinë deri në 21 mars për të bërë, partia kryesore e opozitës e krahut të djathtë, VMRO DPMNE ka filluar punën mbi mbledhjen e nënshkrimeve për të penguar procesin në parlament.

Partia e opozitës këmbëngul se rezultatet e regjistrimit do të manipulohen për të treguar përmasat e rëna dakord midis shumicës maqedonase etnike dhe shqiptarëve etnikë që përbëjnë pakicën më të madhe të vendit, duke reflektuar dëshirat e Kryeministrit Social Demokrat Zoran Zaev dhe qeverisë së tij kryesore etnike shqiptare partneri Ali Ahmeti nga BDI.

VMRO DPMNE të hënën tha se tashmë kishte mbledhur rreth 80,000 nënshkrime, që është afër 100,000 që i duhen për të paraqitur një mocion në parlament për të provuar të pengojë Ligjin e Regjistrimit.

Sidoqoftë, në kohën kur ajo në të vërtetë paraqet mocionin, i cili pritet të ndodhë brenda dy ose tre javësh, regjistrimi i diasporës do të ketë mbaruar.

Menjëherë pas kësaj faze të parë, me 1 prill, vendi planifikon të nisë fazën kryesore dhe më të rëndë të operacionit, duke mbledhur të dhëna nga qytetarët brenda vendit.

Duke përdorur të njëjtën ankesë, se rezultatet do të manipulohen nga qeveria, një lëvizje joformale e quajtur “Mos Hap Derën” (zyrtarëve të regjistrimit) po u bën thirrje gjithashtu qytetarëve të bojkotojnë numrin e popullsisë dhe të mos lejojnë mbajtësit e regjistrimit brenda shtëpive të tyre.

Ligji i regjistrimit parashikon gjoba prej disa qindra eurosh për bojkotet e qëllimshme të numrit të përgjithshëm. Por kreu i trupit përgjegjës për kryerjen e numërimit, Zyra Shtetërore e Statistikave, Apostol Simovski, tha se gjobitja e njerëzve nuk është veç kësaj çështje.

“Pika kryesore që të gjithë ne duhet ta kuptojmë është se të gjithë kemi nevojë për një numër të përgjithshëm. Ne nuk kemi pasur një numër të plotë afër 20 vjetësh; na mungon informacioni, nuk e dimë potencialin njerëzor që kemi në vendin tonë, cilësinë e tij e kështu me radhë – dhe pa të nuk mund të ecim përpara. Thirrjet për bojkot do të dëmtojnë vetëm të gjithë ne, ”tha Simovski për media.

Regjistrimet asnjëherë nuk kanë qenë operacione të thjeshta statistikore në Maqedoninë e Veriut. /BI/