Alpinisti amerikan rrëzohet për vdekje nga shkëmbi

Një alpinist i njohur amerikan ka vdekur duke u përpjekur të zbresë i mbështetur në shkëmb, raporton BBC.

Brad Gobright, 31 vjeç, ra për vdekje nga një lartësi rreth 304.8 metra në El Portero Chico në veri të Meksikës.

Shoku i tij, alpinisti Aidan Jacobson, 26 vjeç, ra në një distancë më të shkurtër dhe mbijetoi duke pësuar vetëm lëndime.

Gobright ishte më i njohur për ngjitje pa ndonjë pajisje sigurie, por në atë moment që të dy ishin të mbajtur me litarë.

Të mbajturit me litarë besohet të jetë shkaku më i zakonshëm i vdekjeve në këtë sport.

Të dy burrat ishin simpatizues të një teknike ku dy alpinistë zbresin fillesat e kundërta të një litari të ankoruar, me trupat e tyre duke vepruar si kundërpeshë me një litar 80 metra, raporton Outside.

“Të dy filluam të presim”, tha Jacobson për Outside.

“Unë isha pak më lart se ai. Unë isha në të majtë. Ai ishte në të djathtë. Pastaj papritmas, ndjeva një zhurmë, dhe filluam të binim”

Ndërsa Jacobson u përplas me një shkurre, i cili e ndaloi rënien e tij, Gobright ra për vdekjen.

“Ai bërtiti. Unë bërtita. Unë kalova nëpër disa bimësi, dhe pastaj gjithçka që mbaj mend është të shoh këmishën e tij blu Gramicci të hidhur mbi një teh”, shtoi ai.

Shpërblimet për Gobright, i cili dikur mbanin rekordin e shpejtësisë në Nose of El Capitan në Josemite, kanë hyrë nga e gjithë bota.

“Bota e ngjitjes humbi një dritë të vërtetë. Pusho në paqe”, shkroi Alex Honnold.

“Ai kishte një magji për ngjitje në shkëmb, ndryshe nga kushdo që kam takuar ndonjëherë,” shkroi Alice Hafer, një nga partnerët në ngjitje të Gobright.

Përgatiti: Xheneta Murtezaj